Tinerii din București și Sibiu pot viziona gratuit o selecție din cele mai importante documentare europene pe teme privind schimbările climatice și problematica deșeurilor. Inițiat de LET’S CEE Film Festival Association și coordonat în 5 țări, printre care și România, proiectul EU Youth Cinema: Green Deal a fost lansat în primăvara acestui an, fiind co-finanțat de UE și implementat în colaborare cu mai mulți parteneri din Europa. Documentarele vor rula la Cineplexx Sibiu și Cineplexx Titan, din București, în datele de 18 noiembrie, respectiv 25 noiembrie, potrivit g4media.ro.
Proiecțiile, care vor fi urmate de discuții conduse de experți în probleme de mediu și reprezentanți UE, sunt organizate în cadrul proiectului, cu scopul de a informa tinerii despre marile teme ale protecției mediului și de a-i motiva să susțină atingerea obiectivelor din Pactul Verde al UE
. Alte câteva zeci de filme pe teme de mediu subtitrate în limba română, vor putea fi vizionate gratuit și pe platforma de streaming a proiectului – www.euyc.green, fără a fi nevoie de înregistrare. Întregul program, proiecții de cinema și streaming, este gratuit pentru clasele de elevi și grupurile de tineri care sunt înregistrate de către profesorii sau însoțitorii lor folosind formularul online. Filmul polonez ”Ultima Generație” este povestea unei tinere care se hotărăște să intre în lumea activismului ecologist” iar ”Evoluția Climei Planetei” este o capodoperă științifică din Danemarca ce prezintă legătura dintre creșterea temperaturilor globale și efectele sale asupra climei și bunăstării umane, fiind proiectate pe 18 noiembrie, la Sibiu.
Alte două filme – ”Muntele de Textile – Povara ascunsă a modei” și ”Schimbările Climatice – Faptele” – vor fi proiectate pe 25 noiembrie, la Cineplexx Titan, din București, în timpul Săptămânii Europene a Reducerii Deșeurilor.
Primul este o producție irlandeză despre efectele sociale și de mediu ale supra-consumului de haine, cu focus asupra modului în care hainele aruncate la gunoi de europeni ajung să sufoce gropile de gunoi și apele unor țări africane. Al doilea film, produs de BBC și narat de Șir David Attenborough, prezintă teoriile științifice ale schimbărilor climatice, oferind explicații, teorii, soluții și inovații menite să ajute la reducerea încălzirii globale.
Persoana cu numărul opt miliarde în lume, născută în Filipine