Ministrul Sportului, vicecampionul paralimpic de la Tokyo, Eduard Novak și-a anunțat retragerea din circuitul competițional. Și chiar dacă nu este decis dacă retragerea este una temporară sau definitivă, ceea ce știe cu certitudine este faptul că se va concentra pe Strategia Națională pentru Sport.
Astfel, Eduard Novak încheie, pentru moment, o carieră sportivă de 38 de ani (15 ani de patinaj viteză și alți 23 de ciclism), mai mult, subliniază că anul viitoar poate fi unul crucial, însă că prioritatea sa, absolută, va fi proiectul sus menționat.
„Poate fi o retragere temporară sau definitivă, nu știu încă. O iau așa, pas cu pas, poate durerea deciziei va fi mai ușoară. Nu-mi pot încă imagina viața fără competiții, fără antrenamente. Aceasta a fost existența mea atâția ani și nu cred că există ceva care să poată compensa împlinirea pe care am simțit-o. Unele dintre cele mai frumoase și mai grele momente din viața mea au fost legate de sportul de performanță. Cu siguranță, aș fi putut să fac multe lucruri mult mai bine, dar important este că am atins tot ce mi-am dorit”, a scris Eduard Novak pe contul său de socializare.
Singurul ministru în funcție care a și participat la Jocurile Olimpice, Novak a menționat că atât din calitatea de președinte al Federației de Ciclism, dar mai ales din cea de ministru al Sportului a putut fi alături de sportivi, ba chiar, consideră că aceasta „trebuie să fie calea normală de a reda viitorilor sportivi experiența și cunoștințele pe care le-am acumulat”.
De asemenea, Novak a ținut să le mulțumească celor care au fost alături de el în lunga carieră, „începând de la prima antrenoare, toți antrenorii care au urmat, familie, sponsori etc. Îi rog să rămână alături în continuare, în acest proiect frumos: reclădirea destinului sportului românesc prin Strategia Națională pentru Sport”, și-a încheiat mesajul de retragere din activitate.
Alțidoi doi sportivi români, olimpici, s-au retras în acest an. Este vorba de jucătorul de tenis Horia Tecău, câștigătorul a trei titluri de Grand Slam (dublu mixt la Asutralian Opne 2012, respectiv dublula Wimbledon 2015 și US Open 2017) și vice campion olimpic la Rio de Janeiro (2016, alături de Florin Mergea), și de spadasina Anamaria Popescu (Brânză), cu un pamares impresionant: 3 medalii olimpice (una de aur şi două de argint), 7 mondiale (2-2-3) şi 13 europene (7-4-2), alături de numeroase Cupe Mondiale câştigate. Anamaria Popescu este cea mai titrată scrimeră din România, fiind desemnată pentru a cincea oară „cea mai bună spadasină a lumii”.
Citește și: Eduard Novak, vicecampion paralimpic