Majoritatea incendiilor înregistrate pe parcursul anului în judeţ au avut drept cauză deficienţe ale sistemelor de încălzire, în acest context Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău. ISU a atenţionat asupra necesităţii respectării unor măsuri de protecţie, inclusiv legate de folosirea artificiilor sau împodobirea bradului de Crăciun, potrivit stiripesurse.ro.
Potrivit ISU Buzău, în anul 2023 s-au înregistrat 132 incendii, 26 în mediul urban şi 106 în mediul rural ce au avut drept cauză probleme ale sistemelor de încălzire.
Totodată, în primele 11 luni ale anului 2024 au fost înregistrate 58 de incendii, majoritatea având drept cauză sau împrejurare deficienţe ale sistemelor de încălzire. „De la începutul anului 2024 şi până în prezent s-au înregistrat 58 de incendii (12 în mediul urban şi 46 în mediul rural) la locuinţe individuale ce au avut ca împrejurare determinantă diferite probleme ale sistemelor de încălzire (12 în mediul urban şi 46 în mediul rural), după cum urmează: amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de mijloace de încălzit, coş, canal sau burlan de fum deteriorat, amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile, necurăţat de funingine, jar căzut din sistemele e încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Buzău.
Specialiştii atrag atenţia cu privire la faptul că în perioada de iarnă se manifestă riscuri ridicate concretizate prin înmulţirea numărului de incendii produse la gospodăriile individuale, precum şi prin producerea unor situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase.
Astfel, pentru apărarea împotriva incendiilor în sezonul rece, înainte de utilizare, se recomandă ca sobele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor arse să fie verificate amănunţit, reparate şi curăţate. Pentru mijloacele de încălzire cu gazele naturale se va avea în vedere verificarea şi întreţinerea în bună stare de funcţionare a instalaţiilor. Articolele pirotehnice, instalaţiile de iluminat şi împodobirea bradului de Crăciun cu produse inflamabile pot genera la rândul lor incendii.
În scopul prevenirii incendiilor provocate de copii, pe care frigul îi va ţine mai mult pe lângă şi în casă, se vor respecta următoarele: copiii nu vor fi lăsaţi nesupravegheaţi în încăperile în care există sobe de încălzit sau gătit, lămpi de gătit cu petrol şi pentru iluminat, în stare de funcţionare.
„Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul (lămpi, lumânări, chibrituri, brichete); copiii nu vor fi lăsaţi să folosească aparatele electrice de uz casnic (fiare de călcat, reşouri, radiatoare etc.) sau aragazul decât în prezenţa adulţilor; nu lăsaţi copiii să aprindă lumânări în bradul de Crăciun, să folosească petarde, artificii sau pocnitori”, informează sursa citată. Prin măsurile de prevenţie, specialiştii din cadrul ISU atrag atenţia că se pot reduce semnificativ riscurile de producere a situaţiilor de urgenţă.