Luni, 17 ianuarie 2022, este Blue Monday, „lunea tristă” sau cea mai deprimantă zi a anului. Acest concept a apărut pentru prima dată în 2005 în campania publicitară a unei companii britanice de turism. Stabilită după criterii mai mult sau mai puțin științifice, această zi reprezintă o invitația de a reflecta asupra unei boli cu care se confruntă milioane de oameni la nivel mondial: depresia.
Psihologul Cliff Arnal a precizat că a treia zi de luni din luna ianuarie este cea mai deprimantă din an, el luând în calcul vremea din această perioadă, abandonarea rezoluțiilor de Anul Nou și nivelul de motivație a persoanelor. Această teorie a fost dezbătută de către specialiști, unii dintre ei afirmând faptul că nu reprezintă altceva decât o pseudoștiință.
Depresia, boala secolului 21
Cu toate acestea, prima lună a anului nou vine „la pachet” cu conturile bancare mai mici din cauza cadourilor de Sărbători, câteva kilograme în plus, iar rezoluțiile de Anul Nou devin o „umbră” cu fiecare zi ce trece. Mai mult, un alt motiv de tristețe e reprezentat de faptul că majoritatea oamenilor nu suportă ziua de luni, iar zilele libere de la locul de muncă reprezintă doar un vis. De asemenea, pandemia de Covid-19 reprezintă o condiție specială pe care autorul acestei teorii nu a luat-o în calcul.
Totodată, a treia zi de luni a lunii ianuarie este dedicată lui Martin Luther King Jr, un luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite.
Organizația Mondială a Sănătății a numit depresia ca fiind „boala secolului”, iar studiile făcute arată că în următorii opt ani, depresia riscă să devină principala cauză a mortalității. Mai mult, pandemia, lockdown-ul și izolarea au accentat profund această boală a secolului.
Conform estimărilor, unul din zece români suferă de depresie, adică aproape 2 milioane. Din nefericire, jumătate dintre ei nu știu că au această afecțiune, iar dintre cei care știu, doar o treime se și tratează. În prezent, la nivel mondial, boala afectează aproximativ 121 milioane de oameni.
Impactul acesteia asupra funcționării și stării de bine este comparat cu cel al altor condiții medicale cronice, precum diabetul.