SAJ Harghita se confruntă cu un deficit acut de medici 

Există riscul ca din februarie să nu mai poată fi asigurată linia de gardă.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita se confruntă cu lipsa de medici, existând pericolul ca din februarie să nu mai poată fi asigurată linia de gardă. Din acest motiv pentru care s-a cerut ajutorul Ministerului Sănătăţii, problema a fiind adusa şi în atenţia Consiliului Judeţean şi a Instituţiei Prefectului, potrivit ziare.com.

Directorul SAJ Harghita, dr. Peter Szilard, a fost prezent la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, unde a explicat că deficitul de medici este acut. Prevederile legale prin care medicii de familie sunt obligaţi să obţină un atestat în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească, în urma unor cursuri care durează şase luni, va îngreuna şi mai mult activitatea SAJ şi asigurarea liniei de gardă. 

Potrivit  acestuia, unul dintre medicii de la staţia Miercurea-Ciuc a optat să lucreze ca medic de familie, iar SAJ Harghita mai dispune acum de doi medici la Miercurea-Ciuc şi de unul la Gheorgheni. La sfârşitul acestei luni trebuie să revină din concediu de creştere a copilului o doctoriţă care a lucrat la substaţia Odorheiu Secuiesc, sub supravegherea unui medic specialist de medicină de urgenţă care s-a pensionat, iar acum nu ar mai putea să fie prezentă pe ambulanţa C2, destinată intervenţiei medicale de urgenţă, deoarece nu deţine atestatul menţionat. Problemele au fost prezentate şi într-o scrisoare trimisă luni Ministrului Sănătăţii,  Alexandru Rafila, în care se precizează faptul că a crescut numărul intervenţiilor, atât urgenţele de tip cod roşu cât şi transferurile interspitaliceşti ale pacienţilor critici, conducerea SAJ Harghita solicitând aviz pentru ca doctoriţa în cauză să să îşi desfăşoare activitatea în cadrul unui echipaj de urgenţă C2, până când va obţine atestatul.

Dr. Peter a mai subliniat că, în lipsa medicilor de la SAJ, la transferurile interspitaliceşti va trebui ca spitalul care trimite un pacient într-o altă clinică, mai bine dotată, să asigure şi prezenţa unui medic sau ar trebui ca din centrele universitare, precum Târgu Mureş sau Braşov, să vină o ambulanţă tip C, pentru a prelua pacientul

. „Dacă legislaţia nu va fi schimbată şi medicul respectiv nu poate să se deplaseze la cazurile critice, o să ajungem că după februarie (…) nu o să putem să facem faţă la solicitări de tip zero şi la transferuri interclinice, când medicii de la spitalele din judeţul Harghita trimit cazurile critice către un spital mai bine dotat, cum este cel din Târgu Mureş.Deci, în curând, dacă nu o să găsim medici sau nu o să lase legislaţia că medicul care pe 23 ianuarie să se întoarcă din creşterea copilului, să devină, să zic aşa, activă, acum conform legii spitalul trimiţător ar trebui să asigure medic sau, dacă nu poate să asigure, centrul universitar din Târgu Mureş sau Braşov ar trebui să vină cu ambulanţă bine dotată dar care să fie şi cu medic de urgenţă sau ATI. (…) Eu, cum văd, în următorii doi-trei ani va fi greu la noi, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă”, a declarat dr. Peter Szilard.

Acesta a mai precizat că medicii de medicină de urgenţă nu vin să lucreze la SAJ deoarece cei care au această specializare trebuie să meargă să lucreze la camerele de gardă ale spitalelor.

Un adolescent a ajuns la spital după ce a fost agresat de o ursoaică