Francisc Doboș, probabil unul dintre cei mai iubiți preoți romano-catolici, a anunțat într-o postare pe Facebook că postul nu înseamnă doar abținerea de la mâncare.
Cu eternul umor, Doboș explică o perioadă din an ca pe ”postul pentru începători”, menționând că spiritualitatea nu este doar un stil de viață și că nu trebuie confundate normele religioase cu cele culinare.
Miercurea Cenușii: între iertare și Memento Mori
Preotul explică faptul că Miercurea Cenușii este, pentru credincioșii romano-catolici, începutul Postului Mare. Denumirea ”Miercurea Cenușii” se datorează obiceiului ca ramurile de salcie (palmier, măslin sau de alt arbore) sfințite cu ocazia Floriilor de anul trecut, ramuri care au împodobit icoanele și statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, să fie aduse la biserică spre a fi arse.
Astfel, cenușa obținută se folosește la ieșirea de la slujbă, presărându-se pe fruntea credincioșilor, în timp ce preotul spune: ”Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce”. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu i le-a spus lui Adam cu ocazia izgonirii sale din rai.
Este vorba despre un simbol al începerii Postului Mare, un simbol al căinței și al iertării
”Când ținem postul nu noi facem ceva pentru Dumnezeu. Dar trăirea lui ne ajută să ieșim din aroganță și autosuficiență și să realizăm ai Cui suntem și ce a făcut El pentru noi.
Mulți consideră că postul este doar despre mâncare și stomac. Dar noi “mâncăm” și cu ochii, cu urechile, cu gândurile, cu lăcomia. Ce să mai?! Uneori acest “mâncat” se transformă într-o devorare relațională”, a scris Francisc Doboș pe contul de Facebook.
Să învățăm să ținem post și de la altceva pe lângă mâncare
De asemnea, preotul explică postul nu dor prin prisma gastronomică, ci și prin evitarea rutinei zilnice. Mai mult, își închide postarea printr-un îndemn către caritate, apelând la creativitatea fiecărui credincios.
”Să învățăm să ținem post și de la altceva pe lângă mâncare. Să ținem post de la smartphone, de facebook sau insta; de la tv ori petreceri. Vedeți voi. Fiți creativi! Fiecare știe ce îl încleștează cel mai mult și riscă să îl facă sclav. Țineți post de la acelea; de cele mai multe ori lucruri sau obiceiuri, alteori persoane. E cool să trăiești postul, ca Dumnezeu să te trăiască, să te Viețuiască.
Post, rugăciune și caritate”, a explicat preotul romano-catolic.
Citește și: Francisc Doboș reușește ce n-a reușit BOR-ul vreodată