Cantitatea de deşeuri descoperită la intrarea în ţară în primele două luni ale anului, dublă față de perioada anului trecut

În lunile ianuarie şi februarie au fost depistate aproximativ 1.500 de tone de deşeuri.

deseuri
deseuri sursa foto pixabay

Cantitatea de deşeuri descoperită de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară în primele două luni ale anului a fost de două ori mai mare ca în perioada similară din 2023, potrivit g4media.ro.

În lunile ianuarie şi februarie au fost depistate aproximativ 1.500 de tone de deşeuri. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au anunţat sâmbătă, că au continuat acţiunile în colaborare cu Garda de Mediu pentru a împiedica intrarea în ţară a transporturilor ilegale de deşeuri.

“În primele două luni ale anului 2024, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 1.475 tone, după cum urmează: metale – 230.200 kilograme, mobilă 211.700, textile / îmbrăcăminte – 185.000 kilograme, plastic – 155.700 kilograme, cauciuc (anvelope) – 120.000 kilograme, alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 575.500 kilograme. În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 631 tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere de 2,3 ori”, au precizat poliţiştii de frontieră.

Ei au menţionat că importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii. Intrarea în ţară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale

Acest lucru numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii. Poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară. În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare”, au explicat poliţiştii de frontieră. Un asemenea caz a avut loc în PTF Borş II şi Nădlac II în luna februarie.

Sistem nou de declarare a mărfurilor în vămile din România