Chiar dacă organizatorii de mari festivaluri au venit cu propuneri spre autorități pentru a se putea organiza acest gen de evenimente în condiții de siguranță, propunerile au fost ignorate, cele aprobate neputând fi puse în practică. Potrivit HG adoptate pe 14 mai 2021, astfel, începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, în timp ce pentru perioada de după 1.08, numărul participanților să poată crește la 5.000 de persoane, în aceleași condiții.
Astfel, organizatorii Electric Castel, programat inițial pentru perioada 13-17 iulie au luat decizia de a amâna pentru 2022 ediția a opta a festivalului. Pentru acest eveniment, nominalizat 8 ani la rând la European Festival Awards la categoria Best Medium Sized Festivals, aceasta este a doua amânare după cea de anul trecut, din cauza stării de alertă generată de pandemie.
Citește și: Vaccinat sau cu test negativ, la Untold
Ce festivaluri au „liber”
Nici situația celorlalte două mari festivaluri, Untold și Neversea nu este mai „roză”. De altfel, directorul de comunicare, Edy Chereji a precizat că măsurile de relaxare luare de autorități nu se pot aplica acestor două festivaluri, în special normele de distanțare. Motiv pentru care acesta consideră că sunt șanse mici să mai fie organizate în vara lui 2021.
„Nu mă întreb dacă autoritățile chiar înțeleg cum funcționează industria noastră? Sau dacă e cumva rea intenție la adresa industriei noastre? Cum să spui că înțelegi industria, înțelegi prin ce am trecut de 1 an de zile, cum să spui că înțelegi că mii de oameni și societăți comerciale nu au avut activitate, să zici peste tot că vei susține reluarea, să te consulți cu industria, ca în final să ieși cu norme care NU SE POT APLICA în industrie? Să nu ai viziune pe termen lung, măcar până la finele anului și să lași în continuare aceasta industrie să fie cea mai lipsită de predictibilitate? Și restricționată!!! Să fie rea intenție? Se prea poate. Doar așa se explică de ce ne-au chemat la consultări, de ce noi am propus norme bazate pe date științifice și aplicabile industriei noastre, iar în final CNSU a venit cu norme și propuneri bazate pe păreri discutate pe hol, care nu au legătură cu ceea ce a discutat și a propus industria în grupurile de lucru!”, a scris Edy Chereji, pe pagina sa de Facebook.
De altfel acesta consideră că cei ce au luat măsurile aprobate de Cabinetul Cîțu nu au înțeles ce înseamnă un festival mare, cifra propusă de CNSU fiind una pe care clujeanul o aduna în urmă cu aproape 20 de ani. „Păi ce festival e ăla cu doar 5000 de oameni? Și la festivalul “sfintelor moaște” se adună zeci de mii de oameni, chiar și în pandemie! Vreo 5000 de oameni strângeam într-adevar acum 15-18 ani, când organizam Luna Studentului Clujean și festivalul berii. Asta e nivelul la care au gândit “strategic” revenirea industriei? Cu 15 ani dați inapoi?”, și-a arătat supărarea Chereji.
Citește și: Boc, un susținător al festivalurilor, vrea un „concert test”