Salata verde este planta minune care previne anemia, boală care apare în special primăvara. Pe lângă faptul că este săracă în calorii, salata este plină de vitamine și nutrienți, fiind benefică și pentru sănătatea inimii. Salata verde poate fi consumată atât crudă, cât și în anumite preparate culinare românești. Salata verde este bogată în vitamina A şi betacaroten, vitaminele K şi C, minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc, dar nu numai. Conține o cantitate de fier, mai mult decât în alte salate. Fierul ajută la crearea celulelor roșii în sânge și prevenirea anemiei. Vitaminele A şi C din compoziția salatei ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge şi previn formarea plăcilor pe vasele de sânge.
De asemenea, acidul folic reduce riscul de apariţie sau agravarea afecţiunilor cardiovasculare. Vitamina C din salata verde ajută și la menținerea sistemului imunitar sănătos. Salata verde poate combate și migrenele. Conține o substanță numită lectucarium care are capacitatea de a induce somnul, de aceea poate fi folosită pentru tratarea insomniilor. Salata verde este adesea stropită cu pesticide, aşa că este indicat să o cumpăraţi doar din surse bio. Astfel de pesticide pot cauza uneori reacţii alergice.De asemenea, salata verde poate fi contaminată cu bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli, care pot provoca tulburări digestive. Din acest motiv, este recomandat să spălaţi foarte bine frunzele de salată sub jet de apă rece înainte să le consumaţi.