România a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, 112 cazuri de tuse convulsivă, de şapte ori mai multe decât numărul de cazuri din tot anul trecut. Cazurile au fost raportate în 22 de judeţe, fiind diferenţe mari de la un judeţ la altul în ceea ce priveşte incidenţa, potrivit stiripesurse.ro.
Timiş a înregistrat un număr de cazuri de ordinul zecilor, în timp ce judeţul Alba informează că un singur caz a fost diagnosticat în perioada ianuarie-aprilie.
Doi pacienţi, ambii sugari, au murit după ce au fost diagnosticaţi cu această afecţiune. Copiii cu vârste sub patru ani reprezintă categoria de vârstă cea mai afectată.
”În contextul creşterii incidenţei tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creştere semnificativă faţă de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri – media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019). Au fost înregistrate 2 decese, ambele la sugari. Cazurile au fost înregistrate în 22 judeţe ale ţării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani. Un procent de 33% dintre cazuri sunt sugari, din care 89% erau eligibili pentru vaccinare. Din numărul total de 112 cazuri, 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deşi procentul optim era de 95% cu cel puţin o doză de vaccin”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Direcţia de Sănătate Publică Alba a anunţat că judeţul se numără printre cele 22 unde a fost diagnosticată tusea convulsivă anul acesta, însă este vorba despre un singur caz, la un copil nevaccinat. ”Anul trecut în Alba nu a fost raportat niciun caz de tuse convulsivă, acoperirea vaccinală cu antigenul diftero-tetanic-pertussis la copii eligibili fiind în 2023 de 73,14%”, a transmis DSP Alba.