Ministrul Mediului, Tánczos Barna a anunțat, la Digi 24, că pregătește schimbarea legislației, astfel încât urșii agresivi să fie împușcați în 24 de ore, în cazul în care aceștia atacă în mod repetat, mai ales pe fondul prezenței tot mai dese a acestora în comunitățile umane, cele mai recente fiind în județul Argeș.
„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație an de an”, a declarat la Digi24 Ministrul Mediului. El a adăugat că „fără dar și poate” ne confruntăm cu o creștere a populației de urși.
Modificarea legislației pentru protejarea oamenilor
Tánczos Barna a precizat că trebuie acceptată realitatea cu privire la atacurile urșilor, tot mai dese și mai intense, care se văd prin apelurile la 112. Numai în ultimele zile au fost solicitări în satele din Argeș. În Jibou, un barbat aflat la cules de ciuperci a fost nevoit să urce într-un copac, unde a stat 7 ore, după ce a fost urmărit de un urs.
„Cu siguranță nu este vorba despre o senzație. Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori. Nu vorbim despre o senzație, ci despre mii de anuimale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenția umană a fost redusă la minim și în care fenomenul a luat amploare”, a mai spus ministrul.
Citește și: Tánczos Barna, ministrul Mediului – lupul paznic la oi