Morți suspecte printre colegii de detenție ai „prințului”
Pe rolul parchetelor franceze sunt în cercetare mai multe dosare de morți suspecte produse în ultimele luni. Un incendiu a cuprins o celulă din închisoarea Fresnes. Un deținut a fost carbonizat, iar polițiștii care instrumentează cazul merg pe două ipoteze: bărbatul s-a autoincendiat sau cineva l-a omorât în urma unui conflict cu colegii de cameră sau la comanda cuiva din afara închisorii. Alte decese misterioase au avut loc în ultima vreme, cele mai multe dintre ele fiind considerate sinucideri.
Scandalurile care au loc frecvent în închisoarea de la marginea Parisului situează unitatea în topul celor mai nesigure penitenciare din Franța. În plus, în ultima perioadă, polițiștii au efectuat mai multe percheziții in camerele persoanelor private de libertate din cauza traficului de droguri, potrivit presei franceze.
Închisoarea în care Paul al României se află sub arest preventiv, una dintre cele mai aglomerate
Pe fostul său nume, Paul Lambrino, prințul nu mai stă la palat. Vremea vilelor din centrul Bucureștiului s-a dus pentru că acum acesta este cazat în a doua cea mai aglomerată închisoare din Franța. Nu puține sunt dățile în care deținuții câștigă procese la CEDO din cauza condițiilor precare de detenție și din cauza supraaglomerării. Potrivit rapoartelor autorităților franceze, penitenciarul de la marginea Parisului are un grad de ocupare de aproximativ 200 la sută.
Concret, conform utimei raportări, în prezent, sunt înregistrați peste 2.600 de deținuți pe 1.300 de locuri. În plus, cele mai multe dintre celule sunt prevăzute cu un spațiu de 9 metri pătrați, în trecut, în acest perimetru fiind cazat un singur deținut. Numărul mare de persoane private de libertate a făcut ca, în prezent, în același spațiu să locuiască trei bărbați, ceea ce înseamnă că fiecare om are alocați trei metri pătrați.
„Paul al României”, capturat la cafeneaua din Paris. Masca de protecție l-a dat de gol
Paul a fost depistat de polițiștii francezi după ce a mers timp de o lună la o cafenea din Paris și s-a dat de gol pentru că purta mască în permanență, în condițiile în care măsura de protecție anti-Covid nu mai era obligatorie în Franța. Un angajat al cafenelei ar fi sunat la poliție spunând că i se pare suspect comportamentul clientului. Mergea mereu singur, stătea într-un colț, evita contactul vizual cu orice persoană. Pe fir au intrat polițiștii care pe data de 27 iunie l-au și reținut la ieșirea din local.
Judecătorii francezi decid dacă îl extrădează pe Paul în România, unde îl așteaptă 3 ani și 4 luni de închisoare.
„Paul al României” își așteaptă decizia de extrădare în arest după o decizie a Curții de Apel din Paris. Acesta a angajat una dintre cele mai bine cotate case de avocatură din Franța și speră că va scăpa de gratiile de pe teritoriul țării noastre. Potrivit unor surse, bărbatul și-a pregătit deja strategia de apărare. Ar apela la argumente legate de deciziile Curții Constituționale din România privind prescripția și ar vrea să-i convingă pe magistrații parizieni de judecata abuzivă la care ar fi fost supus în România.
Înalta Curte de Casație și Justiție a dat în decembrie 2020 verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar „Paul al României”, trei ani și patru luni pentru retrogedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov.