Medic, avertisment privind consumul de energizante la copii

Potrivit doctorului, aceste băuturi sunt bombe calorice cu multă energie în volum foarte mic, cu eliberare rapidă

energizant
energizant sursa foto pixabay

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a atras atenţia asupra efectelor pe care le pot avea energizantele în corpul copiilor şi al tinerilor, mai ales dacă sunt consumate în exces. Doctorul spune că tinerii şi copiii nu au nevoie de astfel de băuturi, pe care le numeşte bombe calorice cu multă energie în volum foarte mic, cu eliberare rapida, potrivit digi24.ro.

Creşterea bruscă a glicemiei, agitaţie, creşterea tensiunii, sunt doar câteva dintre efecte, spune medicul.

„Hai să ne gândim un piculeţ! Mai ţineţi minte că era pe vremuri o tâmpenie de reclamă: ”Părinţi, daţi copiilor dulciuri!” Hai să le stricăm dinţii, hai să-i îngrăşăm, hai să-i agităm şi aşa mai departe. Ce sunt aceste energizante? Cafeină şi glucoză. Păi copilul e şi aşa agitat, îi mai trebuie să se mai agite? Păi, o să spuneţi: ”Are nevoie, că se duce la şcoală să înveţe mult”. Foarte bine, nimeni nu-l împiedică să înveţe, cafeina nu face decât să stoarcă ultimele rezerve de energie din celulă. În condiţiile în care, ca să înveţi foarte bine, nu trebuie decât să faci din când în când pauză şi să alternezi stresul psihic al învăţatului cu stresul fizic al alergatului. Te opreşti din învăţat, faci câteva genuflexiuni, câteva mişcări sau poţi să alergi de trei ori în jurul blocului, ai încărcat bateriile şi te apuci din nou de învăţat, nu ai nevoie de aşa ceva. Sunt păcătoase, sunt păguboase, sunt rele”, a explicat dr. Doru Negru.

 Energizantele, alături de tutun, droguri şi alcool, o modă printre tineri. Medicul atrage atenţia că nu este nevoie de aceste băuturi care pot creşte tensiunea, glicemia şi starea de agitaţie.


Posibilitatea de apariţie a diabetului, mai mare în cazul celor care beau energizante. Medicul spune că acelaşi fenomen poate apărea şi în cazul acumulării kilogramelor. Băutura ar trebui folosită doar în cazuri excepţionale de oboseală şi pe o perioadă foarte mică de timp, mai spune acesta.

„Noi suntem făcuţi să consumăm alimente cu cantitate mică de hidraţi de carbon sau cu hidraţi de carbon care se eliberează foarte lent, ori astea au direct glucoză, cantitate mare, care dintr-o dată vine în organism. Da, îţi asigură o cantitate mare de energie pentru o perioadă de timp, ca să poţi alerga, dar pentru o perioadă scurtă de timp, asta este când nu ai încotro, din când în când, ceea ce nu e cazul la copii”, a explicat dr. Doru Negru.

Profesor condamnat pentru infracţiuni sexuale, lăsat să predea elevilor din Buzău