Zeci de copii care au tuse convulsivă au ajuns la spital

Prima săptămână de şcoală se resimte deja în Unităţile de Primiri Urgenţe.

Copil
Copil sursa foto pixabay

La Spitalul Marie Curie din Capitală peste 70% dintre copiii au venit cu infecţii respiratorii sau probleme digestive. După prima săptămână de şcoală, spitalele şi cabinetele medicilor de familie primesc deja zeci de copii cu infecţii respiratorii şi tuse severă, potrivit stiripesurse.ro.

Cea mai mare îngrijorare a specialiştilor la nivel mondial este legată de evoluţia cazurilor cu tuse convulsivă, cunoscută şi sub denumirea de tusea măgărească.

Cazurile au explodat în mare parte a Europei, incusiv în ţara noastră. Cea mai mare îngrijorare din acest sezon este legată de tusea convulsivă, spun medicii. Unii avertizează că suntem în pragul unei epidemii. „Tusea convulsivă parcă copiază așa un pic tabloul pe care l-a avut anul trecut rujeola. Nu avem, deocamdată, declarată epidemie de tuse convulsivă, însă cazurile sunt foarte multe.”, a declarat Alina Anothe, medic UPU Spitalul Marie Curie.

Unii medici au consultat mai multe cazuri cu tuse convulsivă în rândul copiilor, anul acesta, decât au consultat în ultimii 35 de ani.

Vorbim de o boală contagioasă, care se transmite foarte ușor în rândul copiilor și care poate duce la pneumonie sau encefalită.„În prezent avem cazuri izolate de gripă, ceea ce ne duce cu gândul la un sezon care ar putea să fie serios, mă refer la sezon de gripă sau de infecții respiratorii.”, susține Adrian Marinescu, medic infecţionist. Din acest motiv medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei care ne poate apăra şi de tusea convulsivă. În Europa sunt peste 100.000 cazuri confirmate în ultimul an, iar în China, în primele luni din 2024, s-a observat o creştere de 10 ori faţă de perioada similară din 2023.

Stare de alertă instituită în judeţele Galaţi şi Vaslui