În ultima duminică din luna octombrie se trece la ora de iarnă 2024. În noaptea de 26 spre 27 octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră, noaptea devenind mai lungă. Concret, ora 4:00 devine ora 3:00, potrivit digi24.ro.
Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, diferenţele dintre ore fiind date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, ora Europei Centrale este ora fusului 1 şi ora Europei Orientale este ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) fiind denumită „timpul legal român”. În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră. În 2024, în România se trece la ora de iarnă pe data de 27 octombrie.
Ora de la telefoanele mobile se va schimba automat dacă în setările telefonului (indiferent de sistemul de operare, Android sau iOS) există bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei.
În ultimii ani, toate telefoanele mobile fac această schimbare, fără să fie nevoie de altă intervenție suplimentară. Chiar dacă nopțile devin mai lungi și putem dormi mai mult, de fapt, schimbarea orei poate perturba funcționarea optimă a organismului, mai ales în primele zile de la modificare. Mai mulți oameni se pot confrunta cu probleme de concentrare în timpul zilei. “Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sanatate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn. Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzatie de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere
Două femei care ofereau servicii sexuale, reţinute pentru tâlhărie
Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămână”, a declarat Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.
Pentru o acomodare mai ușoară a organismului și pentru a nu resimți decalajul orar, se poate face o schimbare treptată a programului de somn din timpul săptămânii, înainte de schimbarea orei din luna octombrie, cu 10-15 minute mai devreme în fiecare zi. Specialiștii recomandă și o expunere zilnică la lumina naturală. Pentru a combate stările de oboseală și pentru o funcționare optimă a ritmului circadian sunt indicate plimbările în aer liber pe timpul zilei. Exercițiile fizice ușoare pot ajuta la stimularea organismului și la reducerea senzației de oboseală. Rutina zilnică poate suferi modificări, mai ales în rândul copiilor mici, care au un program strict de somn, școală și activități extrașcolare, și poate fi nevoie de o perioadă de adaptare, de câteva zile, la noul program.