Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că medicul Valeriu Gheorghiță va fi coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național. Decizia în numirea acestuia a fost luată în cadrul discuțiilor avute astăzi, la Palatul Cotroceni, cu privire la elaborarea strategiei de vaccinare anti-Covid 19.

„La nivel european, avem motive de optimism și se fac progrese evidente privind apariția noilor vaccinuri. România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie și de aceea am convocat la Palatul Cotroceni o nouă întâlnire de lucru pe acest subiect. Vreau să vă transmit că, după elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii. În ședința de astăzi, a fost numit și un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național, în persoana domnului Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central”, a declarat Iohannis, într-o conferință de presă.

Vaccinarea, etapizată

Klaus Iohannis a reamintit că vaccinarea va fi făcută etapizat, iar în prima fază vor fi vaccinați cei din sistemul medical, precum și cei aflați în grupele de risc. Totodată, ca o noutate, președintele a anunțat că tot în această primă fază vor fi vaccinați și cei din sectoarele esențiale.

„Așa cum am mai menționat, vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”, a mai adăugat el.

Dovezile științifice susțin siguranța și eficacitatea vaccinurilor

 „Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care țin cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar și de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locațiile unde se va desfășura procesul, precum și programarea populației. Am solicitat o dată în plus experților, dar și autorităților să comunice clar și transparent aceste măsuri, atât personalului medical, cât și populației în ansamblu. Cred că este deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile care sădesc neîncredere și au un efect manipulatoriu profund nociv. Atât timp cât dovezile științifice susțin siguranța și eficacitatea vaccinurilor, a căror apariție este oricum direct condiționată de avizul organismelor științifice de profil, și le indică drept principalul factor care poate pune capăt pandemiei, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă, care să ne permită reîntoarcerea cât mai rapidă la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a mai spus șeful statului.

Circulara „discriminatorie”

Potrivit Digi 24, Ministerul Sănătății a trimis către toate ministerele din Guvern o circulară prin care cere ca fiecare instituție să întocmească liste cu angajații care doresc să se vaccineze cu vaccinul anti-Covid care va veni în România la finalul lunii decembrie.

Categoriile de personal care vor avea prioritate sunt:

  • personalul medical și auxiliar din unitățile medicale publice și private
  • personalul care deservește activitățile esențiale din infrastructura critică (militarii, angajații Poștei, CFR etc)
  • personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor
  • persoanele peste 18 ani vulnerabile (vâstnici peste 65 de ani și cei cu boli cronice)

Documentul subliniază că în ultima etapă va fi vaccinată populația generală.

Citește și: De noi depinde revenirea la starea de urgență

#News