O iniţiativă legislativă, depusă la Parlament de deputatul PNL Florin Roman, propune interzicerea totală, începând cu anul 2023, a exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani, nu doar în spaţiul extracomunitar, cum este reglementat la ora actuală, potrivit digi24.ro.
Proiectul propune modificarea articolului 1 din Legea nr. 57/2020 privind gospodărirea durabilă a pădurilor României, fiind prevăzut faptul că se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, începând cu dată de 1 ianuarie 2023.
Potrivit iniţiatorului, legea în vigoare conţine o primă dispoziţie în vederea protejării resursei forestiere. Este vorba despre interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Această prevedere rezolvă doar o parte din problemele sistemice ale acestui sector, fiind necesară extinderea aplicabilităţii, a mai spus inițiatorul proiectului.
Potrivit lui Florin Roman, având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile României, se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023.
„Prevederile Legii nr. 57/2020 reprezintă un prim pas veritabil, atât pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale, dar şi pentru conservarea şi extinderea fondului forestier, iar rezultatele aplicării acestora sunt vizibile şi pozitive, dar rezolvă doar o parte din problemele sistemice cu care se confruntă acest sector..Având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile ţării noastre, consider că se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023.Pentru că legea care este în vigoare de doi ani şi jumătate să îşi atingă scopul, este necesar ca aceasta să îşi extindă aplicabilitatea. Numai prin păstrarea şi protejarea fondului forestier vom putea să beneficiem de biodiversitate şi de un mediu sănătos”, arată Florin Roman. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Gabriela Firea: Vom continua demersurile începute pentru reducerea abandonului școlar și al căsătoriilor timpurii