Când spui că se vor desființa două clase, din două licee diferite, poate că nu pare ceva de speriat. Însă când vorbim de licee vocaționale, unice în județ, deja situația este cu totul alta. Concret, din anul școlar 2021-2022, pentru clasa de arhitectură de la Liceul de Artă „Corneliul Baba” și clasa de muzică de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” nu se va mai putea admitere, ca urmare a deciziei Inspectoratului Școlar Județean. De altfel, acestora două li se mai adaugă alte 24 de clase liceale ce vor fi desființate, potrivit Bistrițeanul.ro.
Sursa menționată a obținut un răspuns din partea inspectorului general al ISJ Bistrița-Năsăud, prof. Mihai Mureșan, cu privire la desființarea celor 26 de clase din oferta școlară 2021-2022: „Trebuie să suferim cu toții!”
Cele două licee vocaționale nu se vor limita doar la protestul pe care l-au făcut săptămâna trecută, ci vor merge mai departe, pe scară ierarhică. Astfel, potrivit presei locale profesorii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” urmau să depună – prin reprezentanții din Consiliul de Administrație – o contestație la ISJ, luni dimineața, dar și un memoriu la Ministerul Educației.
Totodată, atât profesorii de la Arte, cât și cei de la Muzică, iau în calcul inclusiv atacarea în instanță a comunicatului ISJ BN – care este mai degrabă o comunicare, și nicidecum o decizie oficială. „În comunicarea de vineri a ISJ BN nu apare decât semnătura inspectorului școlar general și a personalului care se ocupă de formațiunile de studiu. Nu apare nici semnătura unui jurist și nici a Consiliului de Administrație care ar fi decis desființarea claselor”, au relatat cei de la Bistrițeanul.
„Acest efect al lipsei de copii nu mi se pare moral să fie suportat numai de un anumit gen de școli, și nu de toate… De ce să-i pun în spate unei școli cât nu poate duce dacă se poate distribui această povară pe spatele mai multor școli…? Acest fenomen social trebuie distribuit ca povară pe umerii tuturor. Fiindcă nu mi se pare normal să sufere numai profesorii din Lechința de faptul că s-a introdus clasa pregătitoare. Trebuie să sufere toți. Trebuie să suferim absolut toți… Așa e normal. Nu e datorită celor din Lechința sau Teaca sau Sângeorz-Băi… ci că a fost un fenomen național: înființarea clasei pregătitoare…!”, a declarat Mihai Mureșan, inspectorul general al ISJ Bistrița Năsăud, pentru presa locală.
Conform cadrului legislativ în urma căruia s-a ajuns la această decizie, pentru anul școlar 2021-2022, „Proiectul planului de școlarizare la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de stat, respectiv al inspectoratelor școlare, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, se realizează pe baza următoarelor criterii generale: criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic și criteriul relevanței”.
Ne întrebăm totuși, unde este relevanța desființării claselor de arhitectură și muzică, în contextul în care sunt SINGURELE din județ. Mai mult, profesorii Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj s-au arătat consternați de decizia de a desființa unica clasă de muzică a liceului de profil din Bistrița.
Citește și: Raluca Turcan: „Şcoala nu este facultativă”