Cazul bărbatului decedat în urma unei supradoze de paracetamol readuce în atenția publicului faptul că automedicația ucide. Medicul ATI, Adrian Țincu a precizat, la Digi 24, mecanismul prin care unii pacienți se supradozează cu medicamente care ar putea vindeca sau preveni infectarea cu Covid. De altfel, luarea medicamentelor „după ureche” este un fenomen des întâlnit în România, e drept, că și pe fondul numeroaselor reclame la acestea, a lipsei accesului la serviciile medicale, dar și al necunoașterii.
„Paracetamolul, chiar dacă e un medicament uzual pe care îl folosim cu toții și e fără prescripție medicală, poate determina toxicitate. Ea poate să apară chiar și la doze uzuale, dacă avem o boală hepatică cronică sau dacă îl combinăm cu alte medicamente care se metabolizează hepatic sau dacă luăm o supradoză. Înțeleg că acea persoană a luat două comprimate la 4 ore, asta înseamnă mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxică e pe undeva pe la 4 grame la o persoană adultă și, pentru că a luat mai multe zile, asta a determinat hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului”, a explicat medicul.
Citește și: ANAD anunță sportivii că tratamentul cu Ivermectină este interzis
Mai mult, medicul a precizat că și banalul paracetamol trebuie luat doar cu supraveghere medicală, mai ales în cazul celor care au boli cronice hepatice. Acesta a spus că de cele mai multe ori vedem prea târziu că am luat o cantitate prea mare de medicamente.
„Nu are efect antiviral, e doar analgezic și antitermic. Folosirea pe termen lung nu face decât să epuizeze capacitatea ficatului. Mulți dintre acești pacienți au și altă medicamentație, mulți consumă și alcool, această combinație poate să determine heptatita toxică”, a spus medicul.
O săptămână, două tablete, la două ore
Rudele bărbatului le-au pus medicilor „planul” pe care acesta îl folosea pentru a se trata de Covid, timp de o săptămână bărbatul a luat câte două tablete la fiecare două ore.
„Pacientul avea 70 de ani, era din orașul Săveni. S-a solicitat ambulanța la domiciliu, fiind într-o stare gravă, stare comatoasă. Pacientul a fost luat de la domiciliu și transferat la Botoșani. În urma declarațiilor familiei, pacientul prezenta de mai bine de o săptămână simptome respiratorii, tuse, dureri toracice, febră, frisoane și, de mai bine de câteva zile, lua tratament cu paracetamol, un gram la patru ore.
În momentul în care a ajuns la UPU pacientul era într-o stare gravă, a fost transferat ulterior pe ATI, unde s-a instalat stopul cardio-respirator, s-au încercat manevre de resuscitare, dar fără succes. În urma testului rapid antigen, pacientul era pozitiv. A fost testat și PCR în UPU și a ieșit, de asemenea, pozitiv”, a spus, la Aleph News, șeful DSP Botoșani, dr. Monica Adăscăliței.
Citește și: Un român, vaccinat cu două seruri diferite, accidental