Negresa cu gem este un desert rapid și ușor de făcut. Prăjitura poate fi preparată și de post.
INGREDIENTE
4 ouă
300 g zahăr
400 ml lapte
200 ml ulei
6 linguri gem din orice fruct
500 g făină
50 g cacao
1,5 plic praf de copt
esență rom
Decor
50 g ciocolată albă
50 g nucă măcinată
Mod de preparare
Ouăle se mixează împreună cu zahărul până ce acesta se topește. Se adaugă laptele, gemul, de obicei gem de prune, și uleiul și se amestecă ușor. Se încorporează făina, praful de copt, cacaua și esența de rom. Se toarnă compoziția obținută într-o tavă de 30 x 45 cm, tapetata cu hârtie de copt. Se coace la cuptor, la foc mediu pentru 30-35 minute. Pentru a vedea dacă prăjitura este gata se face testul cu scobitoarea. Se rade ciocolata albă și se presară nucile măcinate peste negresa fierbinte, abia scoasă din cuptor. Se lasă apoi la răcit și se taie cuburi.
NEGRESA DE POST
Negresa de post este o prăjitură simplă, care se prepară de gospodine fără prea mare efort.
Ingrediente
280 g făină
240 ml apă
250-280 g zahăr
100 g cacao pudră
80-100 ml ulei
1 linguriță de sare
2 fiole esență de vanilie
1/2 linguriță bicarbonat/praf de copt
OPȚIONAL: zahăr pudră pentru decorat.
Mod de preparare
Într-un bol mare se adaugă făina și apoi restul de ingrediente uscate: cacao, sare, bicarbonat și zahăr. Se amestecă foarte bine, cu un tel, compoziția de negresă de post până când devine omogenă. Se toarnă peste compoziția uscată apa, uleiul și esența de vanilie. Se amestecă totul bine cu un tel, până când se obține un aluat destul de lichid, dar omogen. Se toarnă aluatul de negresă în tavă. Se uniformizează aluatul cu o spatulă. Se pune negresa de post la cuptor și se dă focul la mediu spre mic timp de 30 de minute. Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă să se răcească. Când negresa de post s-a răcit, se pudrează cu zahăr și se taie în porții egale.
Citește și: Condimentele care nu trebuie să lipsească din bucătărie!