Apa geotermală ar putea reprezenta o alternativă de viitor în ceea ce privește încălzirea locuințelor.
Este motivul pentru care autorităţile din Râmnicu Vâlcea au început primele discuţii cu o firmă cu licenţă în exploatarea acestei resurse în România.
Proiectul are în vedere realizarea unui sistem de transport pe Valea Oltului din staţiunea Călimăneşti, precizează Adevărul, citat de Radio Eco Natura.
Aici, apa geotermală este extrasă de la aproximativ 3000 m adâncime. Astfel, este utilizată în scopuri energetice şi de către clienţi pentru încălzire şi apă caldă pentru consum menajer.
Apa este utilizată, direct, în balneoterapie şi în bazine cu apă termală de agrement.
Primarul din Râmnicu Vâlcea, despre apa geotermală: ”Acum, după ce s-a mărit, gigacaloria a ajuns la peste 360 de lei cu tot cu TVA, faţă de undeva până în 300 de lei/gigacalorie cât ar fi dacă am beneficia de această resursă”
”Am discutat cu firma care deţine pachetul majoritar al acţiunilor sondelor de la Călimăneşti. Au spus că în 2023 – 2024 s-ar putea implementa acest proiect şi la Râmnicu Vâlcea. Fiind vorba despre energie verde pot fi accesate uşor fonduri europene. Trebuie adusă doar conducta de la Călimăneşti la Râmnicu Vâlcea. Acum, după ce s-a mărit, gigacaloria a ajuns la peste 360 de lei cu tot cu TVA, faţă de undeva până în 300 de lei/gigacalorie cât ar fi dacă am beneficia de această resursă. E drept că de la teorie la practică este diferenţă mare. Avem însă o promisiune fermă, dar până la implementare mai durează”, a declarat, pentru „Adevărul”, primarul Mircia Gutău.
Există o diferență majoră între Râmnicu Vâlcea și Călimănești în ceea ce privește factura pentru încălzire
De asemenea, edilul a adăugat că aceasta este extrasă la 92 de grade. În plus, interesul este ca toți mai mulți clienți să se branșeze, iar avantajul este pentru ambele părți.
La momentul actual, o familie din Râmnicu Vâlcea faţă de o familie din Călimăneşti plăteşte cam cu 100 de lei în plus la factura pentru încălzirea locuinţei.