Prima baterie comestibilă, fabricată de oamenii de știință din Italia

Bateria este reîncărcabilă și conține vitamine pentru o alimentație sănătoasă

Vitamina B2, cărbune activat şi Nori (o algă comestibilă uscată, folosită în bucătăria japoneză) sunt o parte dintre componentele primei baterii reîncărcabile şi complet comestibile create de Institutul Tehnologic Italian (IIT) din Milano, invenţie descrisă în publicaţia Advanced Material. Prototipul acestei baterii a fost elaborat în Laboratorul de Electronică Moleculară din cadrul IIT, coordonat de Mario Caironi, cu fonduri de la Consiliul European de Cercetare (ERC). Co-autorul studiului este Ivan Ilic, de la acelaşi laborator, potrivit stiripesurse.ro.

Bateria reprezintă primul exemplu concret al noului domeniu al electronicelor comestibile, aflat în plină dezvoltare.

În viitor, astfel de baterii pot fi folosite pentru a alimenta puternice instrumente de diagnostic sau pentru a monitoriza calitatea alimentelor, sau pentru a alimenta viitori microroboţi comestibili. Bateria este compusă din riboflavină, cunoscută şi drept vitamina B2, care acţionează ca un anod şi respectiv quercetină, ce se găseşte în migdale şi capere, care acţionează pe post de catod. Cărbunele activat a fost folosit pentru a mări conductivitatea electrică, în timp ce în cazul acestui prototip, electrolitul este pe bază de apă. Prototipul bateriei funcționează la 0,65 volți, ceea ce este prea scăzut pentru a cauza probleme în interiorul corpului uman. Bateria oferă un curent de 48 de microamperi timp de până la 12 minute și poate alimenta un LED mic sau alte dispozitive electronice în miniatură.

Accident grav produs pe DN1, în județul Bihor