Reacția lui ÎPS Teodosie când a văzut că, după ce sâmbătă a împărtășit la liber copii cu aceeași linguriță, duminică au venit jurnaliști să vadă ce mai coace și de data asta, e în multe feluri. E răutăcioasă, e hilară, e enervantă. E reacția unui copil care, după ce face ce i-ai spus clar să nu facă, te lovește și cu un ”sâc!”. Ba mai scoate și limba pentru că (nu-i așa?) copiii răutăcioși sunt și lipsiți de maniere.
Și, văzând el că a fost făcut de rușine în presă, și nu doar de cei pe care i-ar numi atei, ci și de ortodocși care au înțeles că între credință și inconștiență e o diferență, a zis preamăritul Teodosie așa:
”Iată ce lucru nefiresc în vremea noastră! Cei care se împărtășesc cu Hristos sunt vinovați că nu respectă nu știu ce regulă. Iată! Au venit cei din presă să mă vadă că împărtășesc! Ați venit degeaba! S-au împărtășit copiii! Și vă spun: s-au împărtășit în biserică. Dar tot împărtăși. Pentru că cel mai sfânt lucru este socotit acum ca o osândă, ca lucrul cel mai rău.
Noi trebui să înțelegem că fără Hristos nu avem nicio valoare. Hristos ne dă nouă valoare, Hristos a adus de la întuneric la lumină femeia samarineancă. De-aceea, luați aminte, în Sfântul Potir este Hristos, Dumnezeu nu se îmbolnăvește niciodată și nu îmbolnăvește pe nimeni. Vreau să cer acest drept în instanță, pentru că este un drept al Bisericii de când s-a întemeiat. Adevărul este Hristos!”
N-aș vrea să contrazic un personaj atât de încăpățânat ca Preasfinția sa.
Dar nu mă pot opri să nu-i aduc aminte, că și colegul lui, ÎPS Pimen, tot pe Hristos îl slujește. Și tot cu Sfântul Potir. Și cu un discurs cam asemănător. Și să-i aduc aminte și de alea câteva zeci de călugări care au luat coronavirus, care slujeau același Hristos. Și de mulți alții, care nu aveau, poate, patalamaua la mână, cum că slujesc direct, dar tot în același Hristos credeau. Și s-au îmbolnăvit. Și mulți au murit.
Și i-aș mai aminti ceva Înalt Preasfinției sale Teodosie. Că e o vorbă care spune că Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Pe care s-o priceapă că Dumnezeu te protejează, dar dacă insiști să te joci cu focul, până la urmă te arzi.
Poate nu, musai, domnia sa. Dar alții sunt mai predispuși să se îmbolnăvească. Și nu pentru toți vine elicopterul.
Citește și: BOR: o comedie cu iz de anafură