Românii din străinătate au transmis o scrisoare deschisă privind organizarea alegerilor parlamentare în contextul crizei COVID-19.
„Votul prin corespondență reprezintă, din punctul nostru de vedere, o soluție sigură pentru desfășurarea votului în noile condiții”, susțin asociațiile Rezist Zurich, Rezist WMW, Rezistența din Diaspora și Rezist Lyon.
Scrisoare deschisă pentru Guvern
Scrisoarea este adresată premierului Ludovic Orban, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, și președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica.
Între altele, asociațiile cer ca, în următoarele două luni, premierul Orban să anunțe data la care vor avea loc alegerile parlamentare și promovarea votului prin corespondență.
Când vor avea loc alegerile parlamentare
„Stimate domnule prim-ministru Orban, în numele semnatarilor și în vederea unei organizări eficiente a alegerilor parlamentare, va rugăm să comunicați în următoarele două luni la ce dată vor avea loc alegerile. De asemenea, vă solicităm să folosiți impactul public asociat funcției dumneavoastră pentru a promova înscrierea la votul prin corespondență în rândul românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate. Dacă timpul permite, recomandăm extinderea practicii votului prin corespondență pentru alegerile locale și pentru persoanele cu domiciliul în România la alegerile parlamentare„, potrivit sursei citate.
De asemenea, semnatarii fac apel la ministrul Aurescu și AEP pentru o campanie de promovare a votului prin corespondență, în contextul crizei actuale. Totodată, se arată că misiunile diplomatice vor trebui să organizeze în condiții de distanțare socială un număr mare de secții de vot, costurile fiind semnificative.
„Stimate domnule ministru de externe Aurescu, fără un sprijin concret din partea Ministerului de Externe și al misiunilor diplomatice, românii cu reședința sau domiciliul în străinătate nu vor afla în timp util despre necesitatea înscrierii la vot. Vă rugăm, deci, să coordonați, cu sprijinul Autorității Electorale Permanente, o campanie de promovare a înscrierii la votul prin corespondență, atât în mediul online, cât și în presa clasică și internațională. Un procent mic de înscrieri la votul prin corespondență va afecta negativ misiunile diplomatice. Misiunile diplomatice vor trebui să organizeze în condiții de distanțare socială un număr mare de secții de vot.
Costuri suportate de Diaspora
Pe lângă problemele legate de securitatea secțiilor și a votului vor trebui respectate normele de distanțare socială și deciziile statelor gazdă. Situația sanitară din momentul votului va determina dacă alegătorii se vor putea deplasa în condiții de siguranță la secții sau nu. În aceste condiții, costurile organizării alegerilor în străinătate doar la secții vor fi semnificative. Ele vor fi suportate, în cele din urmă, de către noi, cetățenii plătitori de taxe și impozite.
Stimate domnule Mituletu-Buica, rugăm Autoritatea Electorală Permanentă să susțină cu ajutorul Ministerului Afacerilor Externe o campanie de promovare a înscrierii la votul prin corespondență, atât în mediul online, cât și în presa clasică și internațională. Având în vedere că disfuncționalitățile semnalate de noi la procesul de înscriere la vot după alegerile prezidențiale nu sunt încă remediate, va solicităm să le remediați până la mijlocul lunii iunie”, se mai arată în scrisoare.