Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a avut o reacție acidă la adresa Vioricăi Dăncilă, care a fost numită consultant la BNR, fapt care a stârnit o serie de critici, dar și de glumițe pe rețelele de socializare. Dar trecând peste „momentul umorist”, lucrurile par să fie mai serioase decât lasă unii să se vadă. Mai mult, europarlamentarul a pus un mare semn de egalitate între BNR și „cimitir al elefanților”, în contextul în care, pe lângă numirea fostului premier, pe lista „noilor angajați” se află și Petre Roman, premierul de după 1989, precum și Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar social democrat.
„BNR a devenit un soi de cimitir al elefanților. Eu credeam că BNR-ul e un loc al stabilității, un loc unde noi să ne uităm ca la un far călăuzitor bugetar-fiscal… Mai ales că astăzi am văzut că Florin Cîțu cu Alexandru Nazare (n.r. – ministrul de Finanțe) au avut o mare victorie prin faptul că economia României are cea mai mare creștere din UE în primul trimestru, practic e terminarea pandemiei și reintrarea în creșterea economică: 2,8 % e o cifră fantastică”, a spus Rareș Bogdan, la emisiunea PS News.
De la instituția fanion, la (s)căderea încrederii
BNR era una dintre instituțiile publice în care românii mai aveau încredere, iar o astfel de mișcare, de neînțeles pentru mulți, atrage cu sine pe lângă ironii, mai mult sau mai puțin subtile, și critici.
„Eu mă uitam spre BNR ca la o institituție fanion. Acum nu știu dacă cu doamna Dăncilă și cu domnul Pașcu mă mai pot uita, dar ce să zic? Asta-i viața… Încurcate sunt căile Domnului, încurcate sunt ițele vieții. Poate ar merita să stați de vorbă cu domnul guvernator să-l întrebați la ce-l ajută doamna Dăncilă.
Poate îi e frig. Se pare că uneori la bărbați de la o anumită vârstă e nevoie de șosete croșetate, pentru cei care au reumatism… Și cred că doamna Dăncilă poate să-i croșeteze niște șosete foarte bune domnului guvernator, dar nu era cazul să o ia consilier să-i croșeteze șosetele… sau o căciuliță de curent, că bate vântul pe la Drăgășani”, a mai spus Rareș Bogdan.
Reamintim că între Viorica Dăncilă și guvernatorul băncii centrale au fost două momente care privite acum, par să facă această numire ca o recompensă a susținerii din trecut. Concret, în 2019, Dăncilă l-a susţinut pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea BNR, asta în ciuda faptului că Liviu Dragnea dorea instalarea unei alte conduceri la această instituție. Totodată, în scandalul repatrierii rezervei de aur a BNR, Dăncilă a semnat un punct de vedere al guvernului în care arăta că orice modificare a statului BNR trebuie avizată de Banca Centrală Europeană.
Citește și: Viorica Dăncilă și giroscopul lui Iohannis