Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că Guvernul ia în calcul închiderea Spitalului Colentina pentru pacienții non-Covid, după ce acesta abia primise, vineri, avizul de funcționare din partea DSP București. Dacă va apela la această soluție, sute, poate chiar mii de bolnavi cronici vor fi puși în imposibilitatea de a primi tratamente de specialitate, în condițiile în care Spitalul Colentina dispune de secții unice în țară sau foarte rare.
„Mă gândesc că totuși decizia privitoare la Spitalul Colentina ar putea fi reanalizată pentru că Spitalul Colentina ne-a fost de mare folos, erau acolo treizeci și ceva de paturi în secția ATI, iar decizia DSP ne-a lăsat oarecum descoperiți și trebuie să căutăm o soluție potrivită pentru a crește capacitatea de tratare”, a spus premierul Ludovic Orban.
Decizia de reînchidere a Spitalului Colentina nu este agreată de Primarul General Gabriela Firea care, alături de ASSMB solicită redeschiderea acestuia pentru bolnavii cronici de mai bine de două luni. În plus, Firea a oferit și o alternativă Ministerului Sănătății, clădirea fostului Spital STB care ar putea fi transformată în unitate spitalicească suport COVID.
„Acest spital (Spitalul Colentina – n.r.) a avut în această perioadă până într-o sută sau o sută și ceva de pacienți COVID-19 care puteau fi preluați de spitalele de boli infecțioase și tropicale din Capitală sau Ministerul Sănătății putea pregăti ca spital suport COVID o altă unitate de mai mici dimensiuni, nu unul de 860 de paturi și unde sunt secții unice în țară sau foarte rare.
Am pregătit o alternativă, un suport pentru Ministerul Sănătății, și anume clădirea fostului spital al STB, cu 33 de paturi, în cazul în care va mai fi nevoie. Sunt convinsă că atât Ministerul Sănătății, cât și Primăria Capitalei vor găsi soluții, spitale mai mici care să fie pregătite pentru a fi spitale suport COVID, celor două spitale mari de boli infecțioase”, a declarat Gabriela Firea.
Spitalul Clinic Colentina a fost transformat la data de 16 martie în centru unic pentru tratarea bolnavilor de coronavirus care au și alte afecțiuni. De atunci și până azi, Primăria Capitalei și ASSMB au făcut nenumărate demersuri pentru redeschiderea spitalului pentru bolnavii cronici. În 2019, Spitalul Clinic Colentina a asigurat servicii medicale pentru 30.108 pacienți, spitalizare continuă, 61.473 pacienți, spitalizare de zi, iar în ambulatoriul de specialitate au fost acordate 113.894 consultații.
Citește și: Spitalul Colentina a primit avizul de la DSP