Valul de căldură va persista şi va fi caniculă pe parcursul zilei de marţi în mai mult de jumătate de ţară, în Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei temperaturile maxime atingând 39 de grade, potrivit digi24.ro.
Marți dimineață, la ora 7.00, la Bechet, în Dolj, temperatura resimțită este de 26 de grade Celsius, iar la Timișoara – de 23 de grade. Ieri, cea mai mare temperatură resimțită a fost de 46 de grade, la Herculane.
„Din păcate, ar trebui să ne obișnuim cu această nouă realitate, cu temperaturi extreme și cu valuri de căldură. E o problemă foarte mare, dar în continuare sunt lucruri pe care le putem face. Nu suntem într-o situație în care să intrăm în panică. Se mai poate face ceva. Noi, la acest gen de temperatură, la aceste fluctuații, ne putem adapta în timp. Dar o creștere a temperaturii medii globale peste 1,5 grade Celsius, de acolo încep să apară problemele”, a spus specialistul. El a adăugat că mai avem o portiță pentru a evita această creștere, dar dacă nu se iau acțiuni concrete, „este posibil ca în câțiva ani, în 10 ani, să ajungem la această valoare”, a declarat Bogdan Antonescu.
Un Cod portocaliu vizează parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj dar şi municipiul Bucureşti.
Temperaturile maxime vor ajunge, în general, la 38…39 de grade, disconfortul termic fiind ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) nedepăşind pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade. De asemenea, un Cod galben de caniculă vizează judeţe din sudul, sud-estul şi local vestul şi centrul teritoriului, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime vor fi între 17 şi 22 de grade.
PET-urile, cele mai multe deșeuri care ajung în Marea Neagră