Zile în șir s-au înregistrat temperaturi record în întreg județul Botoșani. Fermierii botoșăneni au ajuns în pragul disperării, potrivit g4media.ro.
Aceştia spun că culturile agricole sunt compromise din cauza nivelului critic al rezervei de apă din sol.
„Ne uităm la cer și ne rugăm să plouă. Nu mai avem nicio speranță pentru nimic pentru că nu am crezut că vom ajunge așa vremuri. Acum nu ne mai este greu, ne este imposibil. Nu mai știm ce să facem, de asta îți vine să te lași de toate. Crăpăturile din pământ sunt cât mâna mea, adică bag pumnul acolo”, a spus un fermier botoșănean.
În județul Botoșani există aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol care pot fi irigate, dar doar puțin peste 5.000 de hectare sunt efectiv contractate pentru irigații.
„Schimbările climatice sunt o realitate, nu mai putem vorbi despre aceste schimbări ca și cum ar fi ceva abstract. E o realitate, o trăim. Singurele recomandări pe care le putem da ca și specialiști se referă la adaptarea tehnologiei de agricultură la condițiile meteo existente, hibrizi rezistenți, tehnologii minime pentru culturi, orice altă operațiune tehnologică care să mențină umiditatea în sol. Orice intervenție la sol nu face decât să disloce structura solului și să elimine apa, deci cu cât trecem mai puțin în sol, cu atât vom avea apă mai multă în sol. E greu de spus, nu există tehnologii de cultură fără apă, orice plantă are nevoie de apă. Este exclus să facem agricultură fără umiditate”, spune Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Botoșani.