Acropola din Atena se închide parţial din cauza unui nou val de căldură extremă

Valul de caniculă va atinge apogeul miercuri şi joi, potrivit meteorologilor.

Acropole
Acropole

Acropola din Atena se va închide publicului miercuri în cele mai călduroase ore ale zilei, pentru a doua oară în puţin peste o lună, din cauza unui nou val de căldură în Grecia, a anunţat Ministerul Culturii din această ţară, potrivit g4media.ro.

„Din cauza prognozei (meteo) de temperaturi ridicate, situl Acropole trebuie să se închidă între orele locale 12:00 – 17:00 (09:00 GMT – 14:00 GMT)”, indică un scurt comunicat ministerial.

Potrivit serviciului meteorologic EMY, mercurul din termometre va urca la peste 43 de grade Celsius în unele zone din Grecia continentală, în special în centrul şi în sudul ţării. În Attica, regiunea din jurul Atenei, se aşteaptă ca temperaturile la mijlocul zilei să ajungă la 40 de grade Celsius, conform aceleiaşi surse.

Monument antic emblematic şi cel mai vizitat sit din Grecia, Acropola din Atena a fost deja închisă publicului două zile la rând în cele mai fierbinţi ore de la mijlocul lui iunie, când Grecia s-a confruntat cu un val de căldură deosebit de timpuriu. Ţară mediteraneană obişnuită cu canicula, Grecia a înregistrat marţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius în mai multe regiuni pentru a noua zi consecutiv, potrivit meteo.gr, site-ul Observatorului Naţional din Atena

Se aşteaptă ca această caniculă să atingă apogeul miercuri şi joi, potrivit meteorologilor.

Protecţia civilă a avertizat miercuri cu privire la un „risc foarte ridicat” de incendii în mai multe regiuni ale ţării, printre care Attica. Situl Acropole, care găzduieşte în principal Partenonul, templul zeiţei antice Atena, datând din secolul al V-lea î.Hr., este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este unul dintre cele mai vizitate monumente din lume. Anul trecut a primit un număr record de 4 milioane de vizitatori, o creştere de peste 31% faţă de anul precedent.

Între ianuarie şi sfârşitul lunii martie, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, numărul de vizitatori a crescut din nou cu peste 50%, potrivit Oficiului Naţional de Statistică Elstat. Numărul vizitatorilor este în continuă creştere, în special datorită turiştilor îmbarcaţi la bordul navelor de croazieră care fac escală la Pireu, marele port din apropierea capitalei.

Aproape două milioane de hectare de porumb și floarea soarelui afectate de secetă