50 de copii de la două grădinițe din Oradea și o creșă din Sântandrei, simptome de toxiinfecție alimentară

Ei au acuzat grețuri, vărsături

Spital
Spital sursa foto pixabay

Direcția de Sănătate Publică Bihor a depistat trei focare de gastroenterocolită în tot atâtea unități de învățământ din județ, a anunțat instituția. Potrivit dr. Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor, micuții au acuzat grețuri, vărsături, scaune diareice, iar unii dintre ei și febră, astfel că inițial medicii au suspectat o toxiinfecție alimentară, potrivit g4media.ro.

Analizele efectuate la cererea DSP într-un laborator privat din Oradea, care avea kitul necesar pentru depistarea norovirusului, o boală infecto-contagioasă virală, s-a confirmat că micuții suferă de fapt de această afecțiune.

„Infecția cu norovirus este o boală infecto-contagioasă virală, extrem de contagioasă care provoacă gastroenterită acută”, a transmis DSP Bihor. Norovirusul sau „Virusul Norwalk” afectează atât copiii, cât și adulții, iar persoanele imunodeprimate, bolnavii cronici și persoanele vârstnice reprezintă categorii cu risc ridicat de manifestări severe. În unitățile de învățământ în care s-au depistat focarele nu s-a impus suspendarea cursurilor, măsurile cerute de medici fiind doar de o mai bună curățenie și dezinfecție a spațiilor și obiectelor folosite.

Perioada de incubație, adică de la contactul cu virusul și până la apariția simptomelor, este relativ scurtă, de la câteva ore până la 12-48 ore, cu o medie de 33 ore, a mai transmis DSP.

Clinic, boala se caracterizează prin debut brusc cu greață, vărsături repetate, cu risc de deshidratare rapidă, diaree apoasă și abundentă, dureri abdominale difuze sau crampe, febră ușoară până la moderată, de obicei nu depășește decât excepțional 38 – 39°C, oboseală, lipsa poftei de mâncare, somnolență – pe fondul deshidratării și epuizării și alte simptome asociate, inconstant raportate, precum amețeli, dureri de cap, dureri musculare sau articulare. Aproximativ o treime dintre infecții (5-30%) sunt asimptomatice.

Comisia Europeană recomandă interzicerea fumatului în spațiile exterioare