Statele Unite ale Americii au multe simboluri ușor reconoscibile. Printre cele mai importante dintre aceste simboluri se numără și Monumentul Muntele Rushmore, cel ce se află în Dakota de Sud, în imediata apropiere a orașului Keystone. „Construit” pentru a-i omagia pe cei mai cunoscuți președinți americani ai vremurior de demult, Muntele Rushmore este compus din sculpturi de granit de aproximativ 18 metri înălțime, înfrățisându-i pe „fondatorii” Statelor Unite al Americii: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodor Roosevelt.
Din istoria Muntelui Rushmore
Celebrele sculpturi Rushmore se află pe versantul sudic al muntelui și sunt opera lui Gutzo Borglum, fost elev al Auguste Rodin. Construcția operei de artă monument s-a desfășurat între 4 octombrie 1927 și 31 octombrie 1941, Gutzo Borglum fiind ajutat de un număr aproximativ de 400 de muncitori.
Înainte ca Borglum să înceapă construcția Muntelui Rushmore, așa cum îl știm acum, în locul celebrelor statui nu era nimic altceva decât un colț de natură pe care amerindienii Lakota (Sioux) îl numeau „cei șase bunici” (Six Grandfathers, în engleză).
De atunci, Muntele Rushmore a devenit „vedeta” multor cărți poștale cu trimitere la Statele Unite ale Americii, însă și imagine „cameo” în multe pelicule americane. Poate una dintre cele mai celebre este cea a regizorului Alfred Hitchcock, în „La nord, prin nordvest” (1959), cu Eva Marie Saint și Cary Grant.
Glumele de la Rushmore
De departe, cea mai reușită glumă legată de subiect este această fotografie ce înfățișează o editare umoristică a presupusului „spate” al Muntelui Rushmore.
În realitate, versantul nordic al Muntelui Rushmore ar arăta, de fapt, așa:
Citește și: Hollywood, punctul de start al unora, locul de visare al celor mai mulți