A început modernizarea Aeroportului din Craiova, prin eliberarea autorizației de construire a noului terminal.
Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante etape, aeroportul din Bănie fiind transformat într-un aeroport la nivel european.
Megaproiectul a costat 97 de milioane de euro
Autorizația a fost emisă de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a emis autorizaţia de construire a noului terminal, iar suma investită în acest proiect provine din fonduri europene.
Vestea modernizării aeroportului a fost făcută publică în cadrul unei conferințe de presă.
La această conferință au participat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, directorul general al Aeroportului Craiova, Sorin Manda, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, prefectul de Dolj, Dan Diaconu, şi Ion Erbaşu, administrator în cadrul Construcţii Erbaşu SA, liderul asocierii care a obţinut contractul de modernizare şi extindere a aeroportului.
Președintele Consiliului Județean Dolj:”Am emis autorizația de construire pentru realizarea noului terminal al Aeroportului Internațional Craiova. Este primul pas în cadrul acestei importante investiții, susținute printr-un demers cu finanțare nerambursabilă în valoare de 97 de milioane de euro”
”De aici începe greul, din acest moment începe implementarea celui mai mare proiect pe care l-am accesat din fonduri europene. Ne dorim să extindem aeroportul cu un terminal nou, dar și să asigurăm tot ceea ce înseamnă infrastructura și echipamentele necesare pentru a ne conforma standardelor internaționale. Vrem ca obiectivul nostru să devină unul de importanță regională – nu doar pentru Oltenia, ci pentru toată zona care mai cuprinde nordul Bulgariei și partea de nord-est a Serbiei – și astfel să ajungem în perioada următoare la 2 milioane de pasageri anual“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Noul terminal de pasageri al Aeroportului Internațional Craiova va avea o suprafață de peste 3 hectare
De asemenea, va fi asigurată primirea unui număr de 1.933.186 de călători pe an.
Potrivit declarațiilor, la subsolul noii construcții se vor regăsi spații destinate carantinei, azilanților sau reținuților, zona pentru procesarea bagajelor, spații tehnice și pentru depozitare. Holul central al terminalului, dezvoltat pe 2 niveluri, va cuprinde sala de așteptare alocată sosirilor, cu monitoare de afișaj pentru curse (atât sosiri de aeronave, cât și plecări), zona de check-in, birouri ale companiilor aeriene, cabinet medical și spații comerciale.
”Parterul clădirii va fi dedicat preluării fluxurilor de sosiri, separat pentru interne și internaționale, cu zonă de preluare a bagajelor și zonă pentru controlul pașapoartelor și controlul de securitate. Etajul, conceput pentru gestionarea fluxurilor de plecări, include zona de control al pașapoartelor și porțile de îmbarcare (2 pentru plecări interne, 5 pentru plecări externe), săli de așteptare separate pentru destinațiile interne și cele internaționale, precum și spații de birouri pentru personalul aeroportului, al Serviciului Român de Informații, al autorității vamale și al Poliției de Frontieră”, se arată în comunicatul publicat de Gazeta de Sud.
Există un număr de 20 de investiții de care va beneficia Aeroportul Internaţional Craiova
Toate aceste investiții for asigura parcarea, drumurile de acces și centrală fotovoltaică, amenajarea suprafeţei nivelate a benzii pistei şi amenajarea ariei de siguranţă.
În egală măsură, aceste investiții vizează amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare, asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate, dar și gard perimetral de securitate.
Alte fonduri vor fi alocate pentru drumurile rutiere de acces, drumurile tehnologice și platforme antisuflu.
Directorul general al Aeroportului Internaţional Craiova a anunțat că proiectul ar putea fi finalizat până în luna decembrie a anului 2023
Sorin Manda, directorul general al Aeroportului Internaţional Craiova, a explicat că, dacă ar fi obținut din timp finanţarea europeană, ar fi reușit să termine licitația, să obțină un constructor, ajungând la etapa în care ar fi trebuit emisă și autorizația.
”Urmează o perioadă grea şi delicată pentru noi şi, deşi este un termen de 20 de luni de finalizare a lucrărilor, ne dorim ca acest lucru să se întâmple cumva până în decembrie 2023, având în vedere că atunci se încheie perioada de finanţare”, a transmis directorul.
”Este cel mai mare proiect din zona Olteniei: peste 100 de milioane de euro, pentru un singur obiectiv”
În egală măsură, directorul a precizat că, având în vedere Ordonanţa 64 şi felul în care au crescut preţurile, se poate spune că suma va depăşi cu siguranţă pragul de 100 de milioane de euro.
”Cu acest proiect, cu cele pe care le avem în implementare şi cu cele pe care le vom semna în perioada următoare ajungem la investiţii de 150 de milioane de euro doar la Aeroportul Craiova, cea mai mare parte fiind fonduri europene nerambursabile”, a afirmat directorul general al Aeroportului Internaţional Craiova, Sorin Manda.
Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei: ”Este un proiect vital pentru dezvoltarea oraşului în viitor şi sper din toată inima să poată să-l termine în cele 20 de luni, pentru că vorbim de o investiţie foarte mare”
Lia Olguţa Vasilescu a felicitat firma de construcții Erbașu, compania care lucrează şi la aducţiunea de apă de la Isvarna.
În egală măsură societatea se va ocupa și de lucrările de reabilitare şi consolidare a clădirii monument istoric în care funcţionează Colegiul Carol I şi Opera Română Craiova.
Ion Erbașu: ”Realizăm că acest proiect este foarte important pentru Craiova, pentru judeţul Dolj şi dezvoltarea lui şi suntem mândri că l-am obţinut”
”Suntem o firmă care activează pe piaţa din România de 32 de ani, iar toate proiectele am reuşit să le finalizăm conform contractelor, normelor şi standardelor naţionale. Acest proiect trebuie realizat la standarde europene într-un timp foarte scurt, dar ne vom mobiliza pentru a fi gata la timp şi pentru a-l da comunităţii“, a declarat Ion Erbaşu, administrator în cadrul Construcţii Erbaşu SA.