Leocadia a avut mereu ambiții înalte, a fost o femeie cu simț politic și a aspirat (nu covorul) la postul de parlamentar încă din 2012. A fost aleasă în 2012 ca deputat din partea Partidului Național Liberal, a schimbat multe culori până în 2020, o enervează urșii, ordonanțele și Kovesi.
După alegerile din 9 decembrie 2012, ne-am ales cu un Parlament uriaș – 588 de senatori și deputați, în Legislativ regăsindu-se și 65 de femei, printre care și Grațiela-Leocadia Gavrilescu.
Până la Partidul Național Liberal, Leocardia a pozat în nomadă, migrând prin diverse partide: s-a făcut remarcată în politica locală la alegerile din 2004, când a candidat pentru funcția de primar al Ploieștiului, din partea Partidului Umanist Român. A avut ghinion pierzând alegerile, dar, descurcăreață din fire, a fost aleasă pentru postul de viceprimar, rămânând în post timp de 4 ani. Pleacă de la PUR și se înscrie în PNL, profită de moment și de schimbări și cumpără două terenuri intravilane și o casă în comuna prahoveană Bucov. Și nu se oprește aici. Cumpără și un apartament în București, că nu poți fi om politic și dormi la hotel.
Prin 2014 trece la grupul parlamentar Liberal Conservator (PC-PLR) și este ministru al mediului și al schimbărilor climatice pentru perioada 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015. Nu se scriu multe, dar se adaugă multe în declarație de avere: 5000 de metri pătrați de pădure, 9000 de metri pătrați de teren agricol în Vrancea, 3500 de metri de teren agricol în Neamț și 400 de metri de metri pătrați în Ploiești. Sursa de proveniență? ”Moștenirea”, desigur. Pe lângă apartamente, case și autoturisme, în declarația de avere mai apar și bijuterii și obiecte de artă în valoare de 5000 de euro. Sursa? Sunt ”dobândite prin succesiune”.
Stă departe de orice fel de scandal, dar se dezlănțuie în 2016, când Ministrul Sănătăţii, clujeanul Patriciu Achimaş-Cadariu, este acuzat de declaraţii „intolerabile” şi „jignitoare la adresa poporului român”. Ce funcție are în 2016 Graţiela Gavrilescu? O funcție previzibilă, este deputat ALDE, și îi cere ministrului Sănătății demisia în urma unui interviu controversat. Interviul ne interesează mai puțin, traseismul politic, în schimb…
Grațiela Gavrilescu nu se satură de ALDE nici în anul 2017, când devine ministru pentru Relația cu Parlamentul. Și nu doar atât. Devine un personaj principal în dosarul privind adoptarea OUG 13, potrivit DNA. Procurorii arată că Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a dat inițial un aviz de oportunitate cu observații și propuneri, care ar fi dus la amendarea OUG 13 sau la transformarea în proiect de lege. După „discuții tensionate” în sediul guvernului în noaptea de 31 ianuarie, reprezentanții Ministerului Justiției i-au convins pe reprezentanții ministerului condus de Grațiela Gavrilescu să-și schimbe avizul. Cu alte cuvinte, se cam ceartă cu legea, cu Kovesi și cu ordonanțele. Și speră la un 2020 guvernat de ALDE.
Un amănunt greu de trecut cu vederea: în 2017 Ministrul Mediului a vrut să ucidă fix mediul. Leocadia realizează că datul din gură și traseismul politic nu ucid pe nimeni. Așa că trece de la vorbe la fapte și de la idei proaste la ordine crude.
În 2019, Grațiela face ce știe ea mai bine: schimbă partidul. Leocadia a bătut palma cu Tăriceanu pentru a desființa PNL-ul, pentru ca, mai târziu, să-l trădeze pe liderul ALDE pentru PSD. Practic, a iubit și abandonat 3 bărbați: s-a dezis de Voiculescu, l-a lăsat baltă pe Crin Antonescu şi s-a despărţit de ”dragă Călin”. Pentru PSD.
Nu a ieșit ea mult în public, dar, doar până în 2019, a fost membru în trei partide: PUR (Dan Voiculescu), PNL și PLR (transformat ulterior în ALDE). Și să nu uităm de faptul că, ținând cu dinții de postul de ministru, a ales trandafirii roșii ai Vioricăi Dăncilă.
La nici o lună după cuțitul înfipt în spatele lui Călin, Leocadia afirmă că ea, de fapt, nu a trădat, că a fost un soldat disciplinat și că nu vrea ca românii să aibă de suferit.
În 2020, după ce a schimbat 4 partide, Grațiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului în guvernele PSD-ALDE, alege PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu. Și își explică și decizia prin faptul că Voiculescu negociază cu PSD câteva locuri eligibile pe listele de candidați la alegerile parlamentare în schimbul susținerii mediatice.
În octombrie, Leocadia apare pe listele PSD pentru parlamentare alături de Laura Vicol, avocata Alinei Bica și a fugarului Daniel Dragomir.
Citește și: Profil de candidat – Elena Băsescu, pentru Camera Deputaților, din partea PMP