Pescarii din Delta Dunării vor dezvoltarea pescaturismului, lucru ce le-ar permite să obţină venituri suplimentare din practicarea meseriei tradiţionale. Ei susţin că au diplome obţinute în pescaturism după unele schimburi de experienţă realizate în state europene, acte pe care nu le folosesc, potrivit g4media.ro. Vicepreşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Cătălin Balaban, a declarat că în urmă cu câţiva ani, printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, mai mulţi pescari din Deltă au fost în Italia, Spania şi Suedia, unde au văzut ce înseamnă pescaturismul pentru locuitorii zonelor înconjurate de ape.
Potrivit acestuia,activitatea dă plus valoare pescuitului tradiţional, fiind firesc şi pentru natură să iei ambarcaţiunea cu un motor mic, să mergi cu turistul să vadă uneltele de pescuit, cum se capturează peştele, peştele proaspăt fiind luat acasă şi gătit împreună cu turiştii
„Pescarii care au fost în Italia au luat şi diplome în activitatea de pescaturism.”, a menţionat Balaban. Pescaturismul a fost lansat în România, în anul 2014, de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, vicepreşedintele acesteia, Teodor Frolu, afirmând că activitatea va avea o bază de dezvoltare după realizarea traseelor ecologice în Deltă şi a celor culturale.„Odată cu aceste trasee, pescaturismul are pe ce să se aşeze. Adică, intră într-un ecosistem mult mai bine dezvoltat al turismului lent”, a precizat Teodor Frolu.
El a amintit că traseele destinate bărcilor „prietenoase” cu mediul şi cele care îi vor lăsa pe vizitatori în muzeele amenajate de localnici sau autorităţi pot prelungi vacanţele în deltă şi pot sprijini economia locală.
„Problema turismului actual este că majoritatea turiştilor vin pentru o zi, maxim două. Acest gen de turism este păgubos şi pentru mediu, fiindcă se merge cu viteză, şi pentru turist, fiindcă nu vede mare lucru din Deltă, dar mai ales pentru economia locală. Ca să ai un turism de minim trei, patru zile, trebuie să ai ce să-i oferi, în fiecare zi să aibă o altă experienţă. Poţi să ai trasee de barcă de 10 zile, iar turiştii să se oprească la puncte de gastronomie locală, la muzee din sate, la puncte de pescaturism”, a mai spus reprezentantul asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.