Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în cursul zilei de astăzi, ca țara noastră să fie amendată pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender, relatează Mediafax. Mai exact, lipsa unei proceduri clare de modificare a genului, în actele de identitate, a persoanelor transgender reprezintă o violare a articolului cu numărul 8 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.
În momentul de față, în România, o persoană declarată transgender nu are dreptul de a-și modifica sexul, prima cifră a codului numeric personal ori numele, în lipsa unei proceduri chirurgicale de modificare a organelor genitale, ceea ce, potrivit deciziei CEDO, încaldă dreptul la autonomie și la viața privată.
Cum vede comunitatea transgender din România decizia CEDO
„O victorie importantă pentru istoria României. Persoanele trans au nevoie de protecție și de drepturi egale. Aștept cu nerăbdare ca autoritățile române să ia în considerare decizia CEDO și să asculte nevoiele tuturor cetățenilor săi. O veste bună într-un an foarte trist când comunitatea trans a fost atacată cu o lege anti studii de gen. Vrem să ne putem schimba actele fără să fim obligați să dăm Statul în judecată.”, a declarat pentru redacția noastră, Antonella Lerca, femeie trans și vicepreședinta Asociației Mozaiq. Aceasta a mai menționat, de asemenea, că și-ar dori ca anul acesta să-și poată schimba, în sfârșit, actele, după o lungă perioadă de așteptare, cu toate că se arată sceptică în ceea ce privește punerea în aplicare a drepturilor omului în România, existând precedent în acest sens.
Citește și: Interviu cu Antonella Lerca, prima femeie transgender din România care candidează pentru o funcție publică