Proteste de amploare în Amsterdam: manifestanții au insistat asupra ”eliberării” din pandemie, iar poliția a fost nevoită să intervină, evenimentele soldându-se cu multiple victime. Au fost folosite atât jeturi de apă, cât și forțe de poliție călare, iar mitingul care a avut loc în data de 18 ianuarie, a fost unul neautorizat.
Protestatarii au manifestat împotriva restricțiilor, dar și împotriva guvernului, violențele fiind unele ieșite din comun: oamenii au fost călcați de cai, forțele de ordine au fost atacacate cu pietre, ripostând cu tunuri cu apă, deși termperatura era sub 10 grade.
Oamenii s-au adunat în piața din fața galeriilor de artă ale muzeului Rijksmuseum și Van Gogh, purtând pancarte pe care scria „Libertate: opriți acest asediu”, precizează Reuters.
Deși în Olanda se înregistrează peste 5.500 de cazuri de infectări zilnice, oamenii se declară nemulțumiți în fața normelor impuse de pandemie.
De asemenea, numărul total al îmbolnăvirilor este într-o continuă creștere, se ajunge treptat la cifra de milion de infectați, iar la capitolul decese, Olanda a depășit 13.000.
Mark Rutte a anunțat demisia Guvernului
Amsterdamul a cerut demisia Guvernului, demisie anunțată în data de vineri, 15 ianuarie, de Mark Rutte, premierul Olandei. Actul vine ca răspuns după ce mii de părinţi au fost acuzaţi în mod greşit de fraude legate de ajutoare financiare primite în perioada 2013-2019.
Rutte a adăugat că se va ocupa de gestionarea problemeleor curente ale ţării până la legislativele de la 17 martie, pentru a evita perturbarea gestionării pandemiei.
Proteste fără autorizație
În ceea ce privește protestul din data de 18 ianuarie, acesta a fost unul lipsit de autorizație, marșul împotriva restricțiilor impuse de coronavirus desfășurându-se fără măști de protecție și fără distanțare socială.
Au fost prezenți în jur de 2.000 de oameni care s-au adunat la Museumplein, în centrul capitalei olandeze, răspunzând unui apel lansat pe reţele sociale: „Nu mai votaţi niciodată pentru cabinetul Rutte!”.
Proteste asemănătoare celor din Amsterdam au avut loc și în Austria.
Manifestanții austrieci s-au declarat nemulțumiți în ceea ce privește legea de combatere a pandemiei, mii de persoane fiind prezente pe străzile din Viena.
Citește și: Complexul Capitoliului a fost închis în urma unui incendiu