Fumătorii nu l-ar alege neapărat pe Victor Costache, dar mie îmi plac oamenii care-și dau cu părerea despre orice, fac conexiuni complexe și, cumva, ambele lucruri sunt spuse în așa fel încât să-i facă să pice în picioare.
Exemplul 1 : normal că medicii vor fi de acord cu o lege frumos elaborată a malpraxis-ului, în condițiile în care, în România actuală, există mari șanse să fii dat în judecată de un pacient nemulțumit.
Nu contează că ”malpraxis-ul” invocat poate fi rezultatul oboselii, pentru că turele medicilor sunt, de foarte multe ori extenuante, pentru că nu avem destui medici; sau rezultat din lipsa aparaturii necesare, pentru că spitalele nu sunt dotate cum trebuie; sau din lipsă de medicamente, consumabile, dezinfectanți (de orice fel) – pentru că bugetele alocate ori au fost insuficiente, ori s-au dus pe orice alte lucruri decât necesarul practicării meseriei.
Contează să facem o lege a malpraxis-ului, care să protejeze medicii în cazul în care fac vreo greșeală, nu musai din cauza lor, mai mult din cauza condițiilor care li se oferă. De ce să rezolvăm sistemul de sănătate, când putem revoluționa dreptul?
”În România avem de 3 ori mai multe procese de malpraxis decât în SUA. Am ajuns ca în unele spitale să se practice o medicină defensivă pentru ca medicii să nu fie victimele unor procese penale. Da, trebuie să lucrăm împreună la o lege a malpraxisului”
Citește și: Lui Orban nu-i prea pasă de votul din comisii de ieri
Exemplul 2 : normal că nefumătorii și foștii fumători vor fi de acord că e nevoie de niște măsuri draconice (nu, nu severe, nu drastice, de-a dreptul draconice) împotriva fumatului. Pentru că știm cu toții că fumatul face rău, și fumatul provoacă boli fumătorilor plătitori (sau nu) de CAS, boli care vor fi tratate pe spatele bugetului de sănătate (și) de nefumători sau foști fumători, plătitori (sau nu) de CAS.
De ce să căutăm soluții pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate, când putem să punem în cârca fumătorilor parte din ce nu merge în sistem?
”Susținem legea anti-tutun și credem că niște măsuri draconice împotriva fumatului aduc beneficii oricărei națiuni”
Dacă luăm aceste două exemple, le punem unul lângă altul, o să regăsim exact părerea (pe scurt, bineînțeles) lui Victor Costache, propus ministru al Sănătății și în Guvernul Orban 2, despre ce avem nevoie ca stat pentru un sistem de sănătate care să meargă ”ca pe roate”.
Aș mai veni cu o propunere bonus, cu titlu de lege: medicii să nu mai poarte halate albe, să le facem direct roșii, să nu se mai vadă atât de bine sângele produs de lacunele din sistem, ca să ne putem concentra pe lucruri mai importante de acum înainte.