Primarul Timișoarei, Dominic Fritz consideră că doar o testare masivă, la nivelul țării, poate determina cât mai de aproape incidența cazurilor de infectare, dar și luarea măsurilor ce se impun. În contextul în care, miercuri, 10% dintre testele efectuate au fost „atribuite” județului Timiș, edilul s-a arătat revoltat de faptul că „Timișul e pedepsit pentru că nu se minte singur”. Acest județ este singurul rămas pe scenariul roșu, având o incidență de peste 3 la mia de locuitori.
„Cât timp măsurile de restricții se iau în funcție de rata de infectare, această rată trebuie să fie un instrument credibil și comparabil. Altfel cum să convingem oamenii că restricțiile sunt un efort ce merită? Timișul e pedepsit pentru că nu se minte singur”, a scris Fritz, pe Facebook.
Totodată, acesta a reamintit faptul că „strategia unor județe” este de a suprima situația reală a infectărilor. „Mă bucur că Ministerul Sănătății lucrează la un sistem care va transparentiza numărul de teste făcute în fiecare județ”, a mai scris Fritz.
„Suntem victima propriului succes”
De altfel, această situație a fost „ridicată” și de primarul Clujului, Emil Boc, care săptămâna trecută preciza că marile municipii sunt dezavantajate de faptul că se testăm foarte mult. „Suntem victima propriului succes. Cu cât testezi mai mult, cu atât au mai multe cazuri identificate, iar rata, inevitabil, îți crește. Ori, sunt municipii care testează câteva sute de cazuri și atunci, evident au 2 la mie. Nu este fair-play cu economia unui oraș această modalitate de raportare națională. Nu este un subiect nou, l-am spus de atâtea ori, dar se pare că nu se dorește de la nivelul CNSU să se pondereze cu numărul testelor această rată de incidență. Ceea ce ar fi absolut normal, căci una este să testezi sute, mii și alta este să testezi zeci, cel mult sute”.
De ce scade numărul de testări
Explicația pentru reducerea numărului de testări a fost dată de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul Andreea Moldovan. „Poate să fie acea teamă a oamenilor de a se mai prezenta la testare pentru că, automat, urmează o carantină de 10 sau de 14 zile. Poate să fie, în egală măsură, acea disponibilitate de teste rapide, oamenii care au simptome își procură acele teste rapide și le prelucrează acasă și atunci și acest lucru poate să contribuie ca explicație la scădere numărului de testări”, a declarat Andreea Moldovan, pentru Europa FM.
Dacă mai punem la socoteală și prețul destul de mare al testelor RT-PCR, o familie cu trei membri trebuie să scoată din buzunar un salariu minim net.
La raportarea Grupului de Comunicare Strategică, de joi, numărul de cazuri Covid a fost de 3.058 din 27.599 de teste RT-PCR și 7.997 teste rapide antigenice.
Citește și: Brașov redevine roșu pentru 14 zile