Accesul la internet de mare viteză devine un subiect de controverse, discuţii, dar şi de competiţie. Este motivul pentru care miniștrii Uniunii Europene s-au reunit la Toulouse cu scopul de a discuta despre politica spațială.
Aceştia au convenit că blocul comunitar are nevoie de o infrastructură autonomă de sateliți pentru acces la internet de mare viteză.
Conform declaraţiilor oferite de ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, aceasta este probabil cea mai importantă realizare a reuniunii.
Uniunea Europeană are nevoie de propria rețea de sateliți și “trebuie să acționeze urgent”
Emmanuel Macron a luat cuvântul la eveniment, declarând că gruparea eforturilor de a construi o constelație de sateliți în mod independent de proiecte mai avansate, cum ar fi SpaceX a lui Elon Musk, este pentru Europa o “chestiune de suveranitate”, arată publicaţia Descoperă.ro.
Conform declaraţiilor făcute de preşedintele Franţei, Europa trebuie să acționeze urgent cu scopul de a recupera decalajul față de puteri străine precum Statele Unite, China și Rusia.
În prezent, traficul de internet depinde de o rețea de cabluri submarine de fibră optică
Rețelele de sateliți sunt văzute de unii analiști ca o potențială revoluție tehnologică în viitorul pe termen mediu.
“Cine își poate imagina că, pentru că nu avem propria noastră constelație europeană, vom decide, de fact,o să ne cedăm datele noastre de sănătate sau de trafic altor puteri, unor actori care nu pot fi guvernați de legislația europeană”, a spus Macron.
Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a ţinut să sublinieze că spaţiul joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa noastră de zi cu zi, precum şi în ceea ce priveşte creşterea economică, securitatea noastră şi importanţa geopolitică.
“Noua noastră infrastructură de conectivitate va oferi un acces la internet de mare viteză, va servi ca rezervă pentru infrastructura noastră actuală de internet, ne va spori rezilienţa şi securitatea cibernetică şi va oferi conectivitate întregii Europe şi Africii. Ea va fi un proiect cu adevărat paneuropean, care va permite numeroaselor noastre întreprinderi nou-înfiinţate şi Europei în ansamblu să se afle în avangarda inovării tehnologice”, a declarat Thierry Breton.