Coronavirusul: primul episod în biserică
O tipă evlavioasă din Coreea de Sud a infectat vreo 90 de inși. În biserică. Ce a facut Biserica Ortodoxă? A ținut slujbe în continuare, a îndemnat oamenii la rugăciune, lins lingurițe și pupat icoane. Că lingurițele și icoanele au un soi de imunitate specială la coronavirus. La fel și popa.
Coronavirusul: episodul doi în biserică
S-a discutat, s-a țipat și s-a ajuns la concluzia că vreo 300 de inși au voie în biserică. Nu o spun eu, a spus-o Arafat. Că, da, e posibil să murim, dar ce facem cu tainele rugăciunii, cum rămâne cu salariile preoților și, mai ales, cum adică să te îndepărtezi de cele sfinte? Ce a făcut Biserica Ortodoxă? S-a supărat foarte mult pe ce a decis Guvernul în legătură cu numărul participanților.
Coronavirusul: episodul trei în biserică
Încep să moară niște mii de oameni, Vaticanul decide că slujbele on-line sunt mai sigure, Papa se roagă pe străzile goale, italienii încep cântările de la balcoane, din ce în ce mai multă lume se izolează. Dar. Ce face Biserica Ortodoxă? Se răzgândește puțin în legătură cu celebrarea celor sfinte, mai dezinfectează pe ici-pe colo câte o linguriță cu poala sutanei și declară că e mai bine să ne rugăm cu toții. Interesant.
Coronavirusul: episodul patru în biserică
Treaba devine serioasă în Europa. Se închid școli, se dau comunicate peste comunicate, se instaurează panica, se moare pe capete, cei mai optimiști dintre cei mai optimiști iau în calcul proviziile. Da, vorbim de o pandemie. Dar ce se întâmplă cu Biserica Ortodoxă? Un tip foarte ortodox numit Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, adică un fel de Papa cu barbă, cere bisericilor să îşi suspende serviciile religioase şi ritualurile până la sfârşitul lunii martie. Tare grijulii din fire mai sunt preoții.
În așteptarea următoarelor episoade am două concluzii:
1. Biserica e un nonsubiect prea mult discutat. Iar dacă ești genul de om religios, fă-ne un bine tuturor și continuă să crezi că Dumnezeu e peste tot. Deci, te poți ruga și din sufragerie, că nu se supără nimeni. Din contră.
2. Stați acasă.
Citește și: Când un preot știe totul despre coronavirus