Virusul ăsta s-a dovedit a fi unul destul de hapsân. Ne-a făcut să nu credem în el, ca atunci când am început și noi, finalmente, să-i vedem adevărata putere, să fie prea târziu – cel puțin pentru unii dintre noi. În timp ce unii își plâng morții, alții stau speriați în case și se roagă la entități pe care nu le-ar fi crezut reale până atunci, ca să-i scape de pericol. Alții, cei ca mine, citesc articole științifice și le verifică din ț surse înainte să le dea crezare. Suntem diferiți, iar ăsta nu-i neaparat un lucru rău.
Grupul care ne face să călătorim unii în casele altora
Recunosc, fiind un om destul de stresat de notificările inutile ale telefonului, atunci când colega de redacție m-a introdus în grupul What do you see from your window? #StayAtHome, am mârâit, am comentat, însă de dragul ei am rămas. Și-acum tot ce pot să-i zic e „mulțumesc!”. Pentru că astfel am reușit și eu să ies și eu din casă. Nu, n-am depășit perimetrul apartamentului meu, ci am ieșit din casă cu ajutorul monitorului computerului, cu care m-am transpus în curțile oamenilor, în grădinile lor, ori chiar pe strada unde locuiesc ei. Pentru că da, pe grupul ăsta oameni din toată lumea postează imagini pe care le văd de la fereastra lor, ori fentând un pic situația, imagini pe care le-au făcut pe vremea când aveau voie să se plimbe peste tot. Însă nimeni nu se supără acolo și nimeni nu vorbește urât. Spre deosebire de situația altor grupuri de Facebook, unde inevitabil apar contre și certuri, aici nu am văzut nici urmă de-așa ceva. Și-ai spune că la aproape 300.000 de membri, o situație de genul acesteia e inevitabilă. Ei, bine, iată că se poate ca oamenii să nu se certe, să se salute politicos, să-și laude unii altora țările și să promită că odată ce toată această nebunie va lua sfârșit, se vor vizita reciproc.
Mă întreb, totuși, câți dintre oamenii ăștia vor rămâne la fel de calzi, de prietenoși și de binevoitori odată ce lucrurile vor reintra în normal? Însă poate sunt eu prea pesimistă! Poate virusul ăsta hapsân a făcut, totuși, și ceva bun: a unit planeta.
Citește și: Piața, Paștele și carantina