Un articol publicat astăzi, 19 mai, pe platforma InfoClima descrie modul în care încălzirea globală a decalat anotimpurile, a făcut florile să înflorească mult mai devreme decât ne-am obișnuit și a dus extincția mai multor specii de păsări.
Potrivit unui studiu semnat de Dr. Alexandru N. Stermin și intitulat ”Primăvara păsărilor și a gâzelor – o simfonie tulburată de încălzirea globală”, încălzirea globală a rupt primăvara în două – primăvara gâzelor și primăvara păsărilor.
”Astăzi, în lumea din jurul nostru, florile înfloresc prea devreme şi păsările cântă prea târziu, din toată splendoarea și armonia primăverii rămâne încet, încet numai astenia ei”
”Încălzirea globală este un fenomen pe care îl trăim şi pe care dacă suntem atenţi îl simţim de la un an la altul. Odată cu creşterea emisiilor de gaze, ziua soarele încălzeşte atmosfera şi gâzele ei, acestea, peste noapte elimină temperatura treptat, dar atmosfera nu ajunge să se răcească destul de mult până dimineaţa, când începe un nou ciclu de încălzire”, se precizează în articolul de pe platforma InfoClima.
Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii
Practic, această desincronizare dintre lumină şi căldură afectează, în povestea noastră, în principal păsările, care, dacă înainte scoteau pui atunci când cantitatea de insecte era cea maximă, astăzi, pentru că ciclul insectelor începe mai devreme, puii ies atunci când cantitatea insectelor începe să scadă.
Neavând mâncare destulă, au un succes reproductiv scăzut şi rata de supravieţuire a puilor scade. Pe lângă rolul pe care îl au în viaţa păsărilor, insectele au nenumărate alte roluri în complexitatea sistemului ce înconjoară Terra, aşa cum şi păsările au rolurile lor în această reţea, se arată în studiul publicat și de Radio Eco Natura.