Arheologii care lucrează în Arabia Saudită și Iordania au anunțat descoperirea celor mai vechi planuri arhitecturale din lume. Desenele gravate în plăci de piatră reprezintă schițele pe care oamenii din epoca de piatră le-au folosit pentru a construi structuri uriașe în care turme întregi de animale sălbatice erau prinse în capcană și măcelărite, potrivit digi24.ro.
Capcanele uriașe folosite de vânătorii din epoca de piatră datează de acum 9.000 de ani, fiind cunoscute drept „zmeie” datorită formei pe care o au, potrivit unui studiu publicat în revista de știință PLOS One
. Capcanele antice au fost descoperite inițial în deșerturile din Orientul Mijlociu în anii ’20 de piloții care au observat formele ciudate din înaltul cerului. Ziduri care se întind pe distanțe de până la 5 kilometri obligau animalele sălbatice să se îngrămădească într-un spațiu îngrădit înconjurat de o serie de puțuri de patru metri adâncime. Unele dintre aceste zmeie au fost cele mai mari structuri construite de om la vremea când au fost realizate.
Peste 6.000 de astfel de zmeie au fost descoperite în Orientul Mijlociu și în Asia centrală, dar cele mai multe se găsesc pe teritoriul Arabiei Saudite, în nordul Siriei și estul Iordaniei.
Genul acesta de structuri nu a fost studiat de prea mult timp. Desenele foarte precise cu aceste structuri uriașe sugerează faptul că oamenii care au construit și au folosit capcanele aveau capacitatea de a procesa informații spațiale complexe. Echipa de arheologi a descoperit una dintre plăcile de piatră pe care erau desenate planurile unui zmeu de vânătoare într-o localitate abandonată din Iordania. Arheologii au rămas surprinși de precizia cu care gravurile au fost realizate. Cu toate că s-au mai descoperit gravuri antice în Europa cu hărți și structuri asemănătoare cu zmeiele din Orientul Mijlociu, cele două plăci de piatră gravate sunt cele mai vechi desene realizate la scară.
Platformă guvernamentală pentru istoricul online al sancțiunilor rutiere