EMA analizează analgezice care conțin metamizol

Pe listă figurează inclusiv Algocalminul sau Piafenul, medicamente care conțin metamizol

Medicamente
Medicamente sursa foto pixabay

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) analizează o listă de medicamente care conțin analgezicul metamizol care ar putea fi scoase de pe piață. Pe această listă figurează inclusiv Algocalminul sau Piafenul, medicamente care conțin metamizol, potrivit stiripesurse.ro.

Acestea ar putea provoca agranulocitoza, o boală provocată de reducerea considerabilă a numărului de globule albe cu dispariția polinuclearelor neutrofile

Ea este caracterizată printr-o stare infecțioasă gravă și prin leziuni ulceronecrotice, localizate în special în jurul gurii. Într-un comunicat emis de Agenţia Europeană a Medicamentului se arată că „EMA a demarat o investigație în cazul medicamentelor care conțin analgezicul metamizol, pe fondul îngrijorărilor că măsurile luate pentru a minimiza riscul de agranulocitoză ar putea să nu fie suficient de eficiente. Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) va analiza riscul de agranulocitoză și măsurile existente de minimizare a riscului pentru toate medicamentele autorizate în UE care conțin metamizol. Comitetul va evalua impactul posibilelor cazuri de agranulocitoză asupra raportului beneficiu-risc al medicamentelor și va emite o recomandare cu privire la continuarea, modificarea, suspendarea sau anularea licențelor în întreaga UE”, relatează Hurriyet.

EMA a distribuit lista analgezicele care conțin metamizol, arătând că acestea au fost folosite în toată Europa încă din anii 1920.

În comunicatul EMA se mai arată: „Medicamentele care conțin metamizol sunt înregistrate în mai multe ţări UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania. Singurul medicament care conține metamizol autorizat în Finlanda este retras. Medicamentul este disponibil sub mai multe denumiri: Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin , Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Natrijev, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum și Tempal Spagin”.

YouTube a anunțat lansarea unei noi funcții