Concert susținut în premieră la Ateneul Român

Cei care vor participa la concert vor asculta toate cele patru viori ale lui George Enescu

Ateneu Roman
Ateneu Roman sursa foto wikipedia

Concertul, susţinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra, este o premieră pe scena Ateneului Român. Cei care îşi vor cumpăra bilete având ocazia să asculte pe o scenă, în afara Muzeului Naţional ”George Enescu”, toate cele patru viori ale compozitorul român, potrivit ziare.com.

Cele patru instrumente fac parte din categoria tezaur şi se află în patrimoniul Muzeul Naţional ”George Enescu” din Bucureşti.

Una dintre viori este Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala pe care violonistul Gabriel Croitoru cântă de peste 15 ani, două viori Paul Kaul, concepute special de către lutierul francez pentru forma mâinilor compozitorului român. Cea de-a patra vioară este o vioară italiană, cea mai veche dintre toate, dar şi cea mai puţin folosită până acum. „Toate instrumentele cu corzi, cu asemenea vechime, au nevoie ca de aer să fie întrebuinţate. Calităţile lor sunt puse în valoare prin cântat. Pentru prima dată le scoatem în afara muzeului George Enescu şi mă bucur nespus că le putem nu doar arăta, ci şi folosi şi asculta”, spune violonistul Gabriel Croitoru.

Cei patru violonişti care vor cânta la cele patru instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù, Simina Croitoru, pe Paul Kaul, Iulian Băluţel, Paul Kaul şi Paul Răducanu, pe cea de-a patra vioară.

Concertul susţinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra miercuri, 3 iulie, la Ateneul Român, poartă numele ”Generaţii”. Nu este un titlu întâmplător, spune violonistul Gabriel Croitoru. „Fiica fiicei mele va apărea pentru prima dată pe scenă cu o orchestră în spate, ceea ce pentru mine este un mare motiv de bucurie şi de mândrie. Dacă până acum am mai văzut pe scenă 2 generaţii, de tipul tată, fiică/fiu, să vezi 3 generaţii pe scenă este foarte, foarte rar. Nepoata mea Eva, care acum termină clasa 1, va apărea alături de mama ei (fiica mea), într-un concert de Vivaldi, în care voi avea bucuria să le acompaniez împreună cu Croitoru Strig Virtuosi Orchestra. Sunt extrem de fericit”.

Evenimentul de la Ateneul Român marchează deschiderea Festivalului Internaţional ”Vara Magică”.

În fiecare seară de miercuri, de la ora 19:30, bucureştenii şi turiştii care vor să se delecteze ascultând muzică bună, sunt aşteptaţi la Ateneul Român cu 9 concerte camerale şi simfonice, care fac parte din acest festival deja cu tradiţie în capitală. Biletele şi abonamentele sunt disponibile online. Biletele se găsesc şi la Casa de Bilete a Ateneului Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, începând cu data de 24 iunie, de luni până vineri, între orele 10:00-12:00 şi 17:00- 19:00.

Zece copii ajung zilnic la Spitalul Victor Babeş din Capitală cu rujeolă