Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, duminică, la Iași, că nu există o criză de paturi în secțiile de Terapie Intensivă și că la nivel național sunt aproape 1.650 de paturi destinate pacienților diagnosticați cu COVID-19, goale. Conform ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică, duminică, 19 iulie, la nivel național în secțiile ATI, sunt internați 286 de pacienți, în vreme ce numărul total de paturi este de 1.927.
„La nivel național, avem aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă. În cele 226 de spitale COVID în faza 1, faza 2 şi suport COVID sunt 1.927 de paturi de terapie intensivă. Sunt anumite județe unde avem o supraîncărcare a acestor paturi. Până acum, s-a recurs la acele TIR-uri, acele unități mobile de terapie intensivă, unul la Ploieşti, unul la Galaţi, acolo unde am văzut o încărcătură mai mare, dar şi la transferuri de pacienţi în spitale care au paturi goale.
În următoarea perioadă, şi la Elias şi la Matei Balş va fi suplimentat numărul de paturi la terapie intensivă”, a declarat Nelu Tătaru, în contradicție cu afirmațiile șefului DSU, secretarul de stat Raed arafat care de câteva zile anunță că nu mai sunt paturi libere pe secțiile de Terapie Intensivă.
Mai mult, întrebat dacă se poate vorbi de un colaps în sistemul sanitar din țara noastră, din cauza numărului de cazuri de pacienți infectați cu coronavirus, ministrul Nelu Tătaru a răspuns: „Contează numărul de pacienţi la terape intensivă. Spunându-vă numărul de paturi aveţi şi răspunsul”.
Ministrul Sănătății a mai adăugat că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus ar putea fi mai mare pentru că zilnic între 6.000 și 7.000 de teste rămân în așteptare din cauză că activitatea celor 133 de laboratoare care fac teste COVID este suprasolicitată. Tătaru a mai spus că pentru a ajunge la zi ar fi nevoie ca personalul din aceste laboratoare să lucreze în trei schimburi în loc de două, cum se întâmplă în prezent.