Temperaturile extreme şi oscilaţiile de temperatură afectează sub diferite forme lumea vegetală, maturarea forţată, degradarea polenului şi arsurile solare fiind doar câteva fenomenele care provoacă pagube în culturile agricole, în grădini şi dăunează plantelor decorative din locuinţe, atrage atenţia Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) Buzău, potrivit digi24.ro.
În ultimele zile, temperaturile au depăşit 35 de grade Celsius, prag critic peste care anumite culturi agricole pot fi afectate, seceta fiind una dintre cauzele pentru care culturile se usucă şi devin neproductive.
Cercetătorii vorbesc despre mult mai multe fenomene care se produc atunci când se instalează stresul termic sau sunt înregistrate oscilaţii de temperatură de până la 30 de grade Celsius, între valorile înregistrate pe timp de zi şi cele din timpul nopţii. Temperaturile ridicate şi arşiţa afectează mult plantele, pagubele produse de stresul termic fiind foarte mari. În primul rând, provoacă maturarea forţată a plantelor. Din cauza stresului, plantele se maturează mai repede şi apar pierderi mari la producţie şi de calitate.
„Avem de-a face cu fenomenul de piticire al plantelor din cauza stresului, ce este grav că după piticire apare şi fenomenul de uscare şi mor. Avem iarăşi fenomenul de arsură solară, fenomen care acum se manifestă din plin. Arşiţa şi duritatea razelor solare atacă dur ţesuturile tinere şi provoacă uscarea totală a plantelor sau a fructelor. Nu mai vorbesc de apariţia bolilor şi a dăunătorilor care sunt foarte agresivi la temperaturi ridicate. Nici tratamentele nu dau mereu rezultate pentru că temperaturile ridicate volatilizează partea activă. Am avut aici în seră diferenţă între zi şi noapte de aproape 30 de grade, ziua 39 de grade şi 11 grade noaptea”, a declarat directorul BRGVLFPAM, Costel Vânătoru.
Plantele cultivate în grădini sunt la fel de expuse, cu toate că, în general, sunt mai uşor de monitorizat. Nu sunt ferite de razele puternice ale soarelui, fiind recomandat instalarea unor plase de umbrire.
„Sigur, în grădină ar trebui să intervenim cu plase de umbrire pentru că în grădină, de regulă, cultivăm plante mai sensibile, le irigăm, iar dacă avem posibilitatea să montăm plase de umbrire, le-am proteja mai bine pentru că acestea atenuează duritatea razelor solare. Protejează plantele de vânt, de grindină.
În ţări dezvoltate, majoritatea culturilor s-au mutat în sere, chiar suprafeţe mari pomicole sunt acoperite cu plase de umbrire, plase antigrindină, chiar şi anumite soiuri de viţă de vie sunt cultivate în sere şi solarii”, a subliniat Costel Vânătoru. Poliția de Frontieră: S-a triplat cantitatea de deşeuri ajunsă la graniţele României în acest an