Primar condamnat la închisoare pentru furt de arbori

Edilul comunei Valea Ierii este obligat să achite o amendă penală de 15.000 de lei

încălzire
Lemne sursa pixabay

Dorin Nap, primarul comunei Valea Ierii, a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual. Totodată, acesta este obligat să achite o amendă penală de 15.000 de lei, potrivit ziare.com.

Instanța a decis că Dorin Nap nu mai are dreptul să fie ales sau să ocupe o funcție publică, măsură complementară care va duce la preluarea scaunului de primar de către viceprimarul Marius Mariș, până la organizarea unor noi alegeri.

Decizia pronunțată de magistrații Curții de Apel Cluj este definitivă, după ce inițial Judecătoria Turda l-a condamnat pe Dorin Nap la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, dar pedeapsa a fost majorată. Conform procurorilor clujeni, în aprilie 2020, înainte de alegerile locale, Dorin Nap, pe atunci pădurar al Ocolului Silvic Valea Ierii, a tăiat fără drept 7 arbori de molid marcați, cu un volum total de 15,771 mc, într-o zonă unde lucrările de exploatare erau sistate.

Prejudiciul cauzat pădurii a fost stabilit la 9.801,51 lei fără TVA, incluzând valoarea pagubei produse pădurii și valoarea funcțiilor pădurii nerealizate

Arborii tăiați au fost transportați cu tractorul. A doua zi, Dorin Nap a întocmit un aviz de însoțire primar cu un localnic pentru vânzarea lemnului, aviz care a fost întocmit pentru o cantitate mai mică decât cea reală. Avizul indica 11,57 mc de lemn rotund rășinoase, în timp ce în realitate era vorba de 18,16 mc. La rubrica document de proveniență, Nap a notat că lemnele provin dintr-o altă exploatare pentru a crea aparența unei proveniențe legale a materialului lemnos.

Fată de 12 ani accidentată de un șofer beat