Posibile semne de viață depistate pe Venus

Astronomii au raportat că au detectat două gaze care ar putea indica prezența unor forme de viață ascunse în norii planetei

Venus
Venus sursa foto Wikipedia

Cu toate că Venus este o planetă fierbinte pe care metalul s-ar putea topi instant, astronomii au raportat că au detectat două gaze care ar putea indica prezența unor forme de viață ascunse în norii planetei, potrivit digi24.ro.O descoperire făcută de astronauți recent și prezentată miercuri la reuniunea națională de astronomie de la Hull, consolidează dovezile existenței unui gaz înțepător, fosfina, a cărui prezență pe Venus a fost extrem de contestată în trecut.

O altă echipă a dezvăluit detectarea timidă a amoniacului, care pe Pământ este produs în principal de activitatea biologică și de procesele industriale și a cărui prezență pe Venus, potrivit oamenilor de știință, nu poate fi explicată ușor prin fenomene atmosferice sau geologice cunoscute.

Așa-numitele gaze biosemnal nu sunt o dovadă clară a existenței vieții extraterestre. Dar observația va intensifica interesul față de Venus și va ridica posibilitatea ca viața să fi apărut și chiar să fi înflorit în trecutul mai temperat al planetei și să fi persistat până în prezent în anumite zone ale atmosferei. „S-ar putea ca, dacă Venus a trecut printr-o fază caldă și umedă în trecut, atunci, pe măsură ce încălzirea globală galopantă și-a făcut efectul, viața ar fi evoluat pentru a supraviețui în singura nișă care i-a mai rămas – norii”, a declarat Dr. Dave Clements, lector în astrofizică la Imperial College London, în cadrul întâlnirii, potrivit sursei citate. Suprafața planetei Venus atinge aproximativ 450C, suficient de fierbinte pentru a topi plumbul și zincul, presiunea atmosferică este de 90 de ori mai mare decât cea de la suprafața Pământului și există nori de acid sulfuric.

Însă, la aproximativ 50 km deasupra suprafeței, temperatura și presiunea sunt mai apropiate de condițiile de pe Pământ, ceea ce ar putea face posibilă supraviețuirea microbilor foarte rezistenți.

O afirmație foarte mediatizată privind detectarea fosfinei pe Venus în 2020 a fost urmată de controverse după ce observațiile ulterioare nu au reușit să reproducă descoperirea. Cele mai recente observații ale lui Clements și ale colegilor cu telescopul James Clerk Maxwell (JCMT), cu sediul în Hawaii, au urmărit să rezolve disputa. Prin urmărirea în timp a semnăturii fosfinei, ei au reușit să consolideze dovezile privind prezența gazului și au constatat că detectarea acestuia pare să urmeze ciclul zi-noapte al planetei.

„Descoperirile noastre sugerează că, atunci când atmosfera este scăldată în lumina soarelui, fosfina este distrusă. Tot ce putem spune este că fosfina este acolo. Nu știm ce o produce. Poate fi o chimie pe care nu o înțelegem. Sau poate viața”, a declarat Clements. Într-o a doua discuție, profesorul Jane Greaves, astronom la Universitatea Cardiff, a prezentat observații preliminare de la telescopul Green Bank care indică amoniacul, care pe Pământ este produs fie prin procese industriale, fie de bacteriile care convertesc azotul.

O nouă modalitate de irigații în județul Buzău