Într-un an cu măști pe față, s-au descoperit ani nemascați. S-a descoperit un sat și continuă căutările unui trecut. Și, în 2020, se face istorie. Trăim cu toții un eveniment istoric la care nu am vrut neapărat să luăm parte: coronavirusul.
Și mai trăim ceva, aici, în România: au fost descoperite urmele unui sat preistoric de acum 6.500 ani. Au fost scoase la lumină de arheologi la Topoliţa. În același timp s-a descoperit o religie uitată, dar modelată și păstrată: reprezentări umane, modelate din lut, care sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios.
Este vorba de arheologii din judeţul Neamţ, care au descoperit noi dovezi ale unui sat preistoric datând de acum 6.500 ani.
”Deşi se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi, această locuinţă a avut un mod interesant de construcţie, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată şi incendiată.
Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca şi în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simţ artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii”, a spus arheologul Vasile Diaconu, pentru Agerpres.
”Suntem după două săptămâni de muncă pe șantier și avem mulțumirea că efortul nostru a meritat. Tinerii cu care lucrez, de trei ani cu unii, de doi ani cu alții, au dobândit deja abilitatea de a identifica piesele speciale.
Cuvântul ,,statuetă” a fost rostit de multe ori în ultimul timp și cu fiecare exemplar găsit, avem impresia că în locul în care săpăm a fost cândva o adunare a zeităților preistorice. Desigur, este doar o viziune romanțată a unei realități istorice pe care noi, arheologii, ne străduim să o înțelegem.
Finanțarea cercetărilor arheologice este asigurată de Complexul Muzeal Național Neamț, dar echipa noastră a fost ,,alintată” cu gustări savuroase oferite de Pensiunea Aristocratis din Târgu Neamț și de domnul Kope Andrei. Tuturor le adresăm mulțumirile noastre”, se arată pe pagina de Facebook a lui Vasile Diaconu.
Conform g4media, situl arheologic aflat în marginea localităţii Topoliţa, are o suprafaţă de aproape 3 hectare, iar cercetările efectuate în 2017 de o echipă germană au evidenţiat existenţa în sol a mai multor structuri de locuire, cel mai probabil case.
Nu ne axăm doar pe vaccinul din viitor, ne axăm și pe trecut, pe ceea ce a fost și pe ceea ce rămâne, atât timp cât curiozitatea și căutarile există.
Citește și: Se întâmplă în Serbia: omul poate salva un râu